Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#wroclaw #nieruchomosci #kredyt #kredythipoteczny

Na targecie jest mieszkanie od dewelopera we Wrocku. 12,2k za m2, dobrze skomunikowane bez problemu z dostępem do MPK (potencjał na wynajem, ale celuje jednak w zamieszkanie). Do tego kredyt hipoteczny na 500 tysięcy, oprocentowanie 7,60%, rata 4200zł na oprocentowaniu zmiennym wliczając wszystkie niezbędne dodatkowe opłaty przy zarobkach rzedu 9k netto. Biorę po 300 złotych z konta każdej drużyny i słucham Państwa!

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

Kredyt na pół bańki przy powyższych parametrach:

• Spoko 28.9% (63)
  • Odradzam/wstrzymałbym się jeszcze pół roku/rok 71.1% (155)

Oddanych głosów: 218

• 61
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Przy dochodach 9k rozważasz ratę 4k? xD Przecież cię nie stać na to mieszkanie, bierzecie ludzie pod uwagę, że może wam w życiu nie pójść? Choroba, wyłączenie z pracy, kryzys gospodarczy? Jak można sobie zakładać pętlę na 30 lat w wysokości połowy dochodów gdy jest się młodym człowiekiem? ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ale w tym kredycie to masz już obliczone, żeby to mieszkanie wykończyć czy tylko na sam zakup? Wykończenie to też jest koszt, a tutaj wychodzi ci rata prawie połowe pensji.
  • Odpowiedz
przy zarobkach rzedu 9k netto

rata 4200

@mirko_anonim: A czynsz? Rodzaj ogrzewania? Prąd, internet? Zaraz z 4200 opłat miesięcznie zrobi się ponad 5k. To jest ponad 55% Twoich miesięcznych przychodów. A wydatki związane z mieszkaniem powinny wynosić max 25-30% budżetu, żebyś nie musiał się o nic martwić. Odradzałbym
  • Odpowiedz
Jak można sobie zakładać pętlę na 30 lat w wysokości połowy dochodów gdy jest się młodym człowiekiem? ¯\(ツ)/¯

@bylem_simpem: A jaka jest alternatywa, wynajem przez 30 lat za połowę swoich dochodów? xD

Z każdym rokiem rata będzie relatywnie niższa (inflacja), a wynajem droższy (waloryzacje i podwyżki).
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ło panie. 4.2k raty przy zarobkach 9k netto? xD Jako doradca kredytowy w prezencie przy podpisanej umowie dorzuciłbym sznur. Gdzie doliczone opłaty (prąd, internet, woda, odpady)? Odkładanie na mniejsze i większe remonty w mieszkaniu? Potrzeby mieszkaniowe powinny być spełnione w całości za mniej niż 30% miesięcznych zarobków. Wliczając w to wszelkie koszty eksploatacji.
  • Odpowiedz
@Reevo:

A jaka jest alternatywa, wynajem przez 30 lat za połowę swoich dochodów? xD

Nie wiem ¯\(ツ)/¯ Ja bym sobie poszukał różowej z podobnymi dochodami nie zwracając zupełnie uwagi na jej wygląd tylko co ma we łbie, ale ja mam 50 lat a jak miałem 20 to też myślałem fiutem xD Generalnie 30% dochodów na kredyty to max. Weź pod uwagę, że wykończenie tego mieszkania to dodatkowe 150 tysięcy.
  • Odpowiedz
@bylem_simpem: No tak, zapomniałem o komisach z różowymi, w których można za darmo wypożyczyć niewolnika do spłaty połowy raty...

Z kredytem na 30% dochodów się zgadzam, ale jeżeli OP ma stabilną pracę, to da radę. W przeciągu roku-dwóch wynagrodzenia podciągną, stopy powinny spaść i zrobi się te 30%.

Ofc, jeżeli w kredycie wliczone jest wykończenie, OP planuje tam zamieszkać i ma poduchę finansową.

Inwestycyjnie to strzał w kolano.
  • Odpowiedz
to raczej mając 50 lat myślisz fiutem, bo nie pewno nie rozumiem sugerując wzięcie kredytu na 30 lat z różową

@pamareum: Hahaha, ale wiesz, że kredyt hipoteczny lepiej cementuje związki niż sakrament? xD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Posłuchaj kolegów z wykopu, mieszkaj u rodziców aż mieszkania będą kosztowały 1 pensje. Albo wynajmuj przez następne 20 lat i spłacaj komuś kredyt, ale za to będziesz elastyczny i będziesz mógł wyjechać w każdej chwili. Super opcja.
  • Odpowiedz
@pamareum: Dlatego piszę żeby wybrał różową głową a nie fiutem szukając poukładanego egzemplarza a nie intagramowej piczy od siedmiu orgazmów na raz, poza tym jeśli nie będzie frajerem to też nie zostanie na lodzie, bo owszem może się tak zdarzyć, że to on się będzie musiał wyprowadzić, ale wówczas ona jego będzie musiała spłacić.
  • Odpowiedz
@bylem_simpem: jak różowej się coś nie spodoba to za pomocą ustawy antyprzemocowej może się go pozbyć nawet z jego własnego mieszkania, a w przypadku wspólnego mieszkania jak znajdzie dobrego prawnika i trafi na sędzinę to ona może orzec, że mieszkanie przechodzi na różową, która będzie tam mieszkać z dzieckiem
  • Odpowiedz
@bylem_simpem: @Przyjaciel69 Co Wy gadacie, jak niby w dużym mieście gość ma kupić mieszkanie od dewelopera jak cena 12k to i tak spoko, bo większość jest znacznie droższa. Oczywiście, utrata pracy czy jakaś kontuzja może się zdarzyć, ale tego nie przewidzisz. Dzisiaj pracujesz tutaj, a za 2 miesiące będziesz gdzieś indziej. Stopy też dzisiaj są bardzo wysokie, a za 2 lata będą niższe, więc nie dość, że rata się
  • Odpowiedz