Wpis z mikrobloga

cześć
Od 2 kwietnia 2025 roku Wielka Brytania wprowadza dla obywateli Polski oraz całej Unii Europejskiej obowiązek posiadania ETA (Electronic Travel Authorisation). ETA to nic innego jak zezwolenie wydawane online, bez którego nie przekroczymy już granicy z Wielką Brytanią.

Pozwoliłem sobie przygotować poradnik, który znajdziecie u mnie na blogu o tym, jak wypełnić ten dokument. Chociaż w sumie jest to całkiem proste. Zapraszam do artykułu

Kilka słów o ETA:
- Aktualnie kosztuje 10 funtów
- Jest wydawana na 2 lata lub do czasu ważności Waszego paszportu
- Musisz ją mieć podróżując do Wielkiej Brytanii
- Nie musisz mieć ETA, gdy masz tylko transfer na lotnisku i nie opuszczasz strefy tranzytowej
- ETA upoważnia do wielokrotnego wjazdu w trakcie jej ważności
- ETA jest przypisana do numeru paszportu
- Wniosek można złożyć przez aplikację na telefon lub przez stronę

#antekpodrozuje #podroze #turystyka #podrozujzwykopem #wakacje #wielkabrytania #anglia #londyn

------------------------------------------
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi znaleziskami to zapraszam do śledzenia hashtagu #antekpodrozuje
Jeśli chcesz, żebym Cię wołał w przyszłości, to zostaw plusa pod odpowiednim komentarzem poniżej :)
antekwpodrozy - cześć
Od 2 kwietnia 2025 roku Wielka Brytania wprowadza dla obywateli...

źródło: 000b

Pobierz
  • 94
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
  • 9
@TigerTiger mój znajomy miał gdzie mieszkać, legalnie pracował i odrzucili jego wniosek XD, także życzę im powodzenia w integracji ciapatych do robótki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Rynia jezdze i mam pracę. W DE. Ale w Anglii nie mam prawa. Próbowałem kilka lat temu. No chyba ze kolega na dzialanosci robi za fajna kase to zapytaj proszę:)
  • Odpowiedz
@qusqui21: Nazywanie strefy bezcłowej na lotnisku w Balicach "wielką halą" to przykład iście brytyjskiego poczucia humoru. Poza tym przecież wszyscy przez nią przechodzą, dopiero później jest odprawa paszportowa. Co do ścisku - dobra pora dobrego dnia, np. na początku wakacji i można powiedzieć, że lotnisko osiąga stan maksymalnej koncentracji nosacz/m^2 ;-)
  • Odpowiedz
Pytanie czemu teraz jest tak ciężko.

@TigerTiger: Bo nie chcą nikogo z Europy, rządzą kolorowi i poszli w tym kierunku całkiem. Brexit był w gigantycznym stopniu przez imigrację z Europy Środkowej i Wschodniej i trooochę ich rozumiem ale przeciągneli wajche w drugą strone ostro.
Przykład program wydalania nielegalnych ludzi z miejsca został przerwany gdy wyszedł "skandal" bo wykryli 70 tys. kolorowych z Karaibów xD https://en.wikipedia.org/wiki/Windrush_scandal To był aż taki rasizm wobec Polaków,
  • Odpowiedz
@antekwpodrozy: Wlasnie wczoraj to wypelnialem i w ciagu 1 minuty od przyjecia wniosku uzyskalem zgode - nie wierze zeby ktokolwiek mnie sprawdzal. Jest to nic innego jak zarobienie dodatkowej kasy na odwiedzajacych.
Niestety musze tam leciec i dokladnie 2 kwietnia bede ladowal w Manchester i wlasnie od tego dnia wchodzi ten glupi przepis - ciekawe czy powita mnie osobiscie Krol Karol ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
nie wierze zeby ktokolwiek mnie sprawdzal

@sikamnatrzymetry: Sprawdzają i mają cię na liście, jakby było czegoś podejrzenie to cie poproszą na bok. Zwróć uwagę jak na przylotach czasem stoi/siedzi dwóch chłopów i wypatrują w tłumie wychodzących z samolotu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@TigerTiger Dodam jeszcze że gościłem latem m.in. Brytyjczyka i gdy gadaliśmy o różnych tych rzeczach to mu mówie że jaka beka z tym
  • Odpowiedz
  • 12
@antekwpodrozy każdy z EU na lotnisku musi przejść rutynową kontrolę, przejść przez wykrywacze, deklarować niektóre przeworzone rzeczy, ukazać paszport, potwierdzić dane biometryczne, a wkrótce mieć ETA. Chyba, że jesteś spoza EU o ciemniejszym kolorze skóry i przypłyniesz pontonem bez dokumentów. Żałosne.
  • Odpowiedz
Co za chujki, pobierają 10funa za legalny wjazd ale już tych, ktorzy dostali sie nielegalnie to można pominąć xD
Każdy nielegalny powinien byc deportowany do ojczyzny i obciążony karą za nielegalne przekroczenie granicy w wysokosci £1000 oraz kosztami deportacji. Fakture prosze wysłać do ambasady z 7 dniowym terminem płatności.
  • Odpowiedz