Wpis z mikrobloga

Z przepływów wynika, że na Menztena z pośród innych partii, najwięcej głosuje z partii Razem xD

@Ardeo: to nie jest nic dziwnego. Przed parlamentarnymi w 2023 już z badań wynikało, że konfederacja i lewica mają bardzo zbliżonych wyborców.
  • Odpowiedz
@Ardeo: Zarówno Konfa jak i Razem to partie ideowe i merytoryczne, na ile pozwala polski teatr polityczny, w odróżnieniu od PiSu i KO, które są czysto populistyczne.

Myślę, że Konfa i Razem spokojnie mogliby stworzyć razem rząd i byłby on bardziej konstruktywny niż obecna koalicja.
  • Odpowiedz
@Ardeo czemu Nowa Lewica i Razem wystawiło dwóch kandydatów? O tej Biejat pierwsze słyszę, a tylko zabiera głosy Zandbergowi. Przez to na wykresach Zanberg wygląda bardzo słabo, bo Biejat nawet się nie pojawia na wykresach.
  • Odpowiedz
@m4cias

Myślę, że Konfa i Razem spokojnie mogliby stworzyć razem rząd i byłby on bardziej konstruktywny niż obecna koalicja.

Połączenie największych dwóch skrajności.
  • Odpowiedz
- wpuścimy wam zakaz aborcji jak wpuścicie nam obowiązkowe ćwiczenia wojskowe dla mężczyzn i jeszcze więcej rozdawnictwa pieniędzy dla kobiet,

- wpuścimy wam program Habibi+ jak wpuścicie nam obowiązkową maturę z religii katolickiej i Chrystus oficjalnie stanie się królem Polski.

@mk321: to Twoje zdanie. Moje jest takie, że nic takiego by się nie wydarzyło. Prędzej byłby klincz w sprawach sprzecznych a do przodu szły by tematy pożyteczne, gdzie obie partie
  • Odpowiedz
@m4cias takich gdzie się zgadzają nie ma wiele, bo to są skrajności zarówno gospodarczo jak i światopoglądowo.

Jeśli już by się dorwali do władzy, to by chcieli coś osiągnąć, żeby były jakieś efekty. Bez tego wyborcy by uznali, że nic nie zrobili i kolejny raz by ich nie wybrali - śmierć polityczna.

Także jeśli mieliby do wyboru: klincz lub wzajemne akceptowanie skrajnych pomysłów, to wybór jest prosty.
  • Odpowiedz
czemu Nowa Lewica i Razem wystawiło dwóch kandydatów? O tej Biejat pierwsze słyszę, a tylko zabiera głosy Zandbergowi. Przez to na wykresach Zanberg wygląda bardzo słabo, bo Biejat nawet się nie pojawia na wykresach.

@mk321: A czemu z Konfy idzie Braun, Mentzen i ew. ten dziennikarzyna? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@shirisi682 to był tylko przykład. Nie chcę już wnikać na ile jest (do jakiegoś tam dnia, z jakiś powodów na pewno jeszcze dozwolone).

Chodzi o to, że takie skrajne poglądy będzie dało się połączyć, jeśli będą mieli do wyboru śmierć polityczną lub robienie cokolwiek. Dla jednych i drugich lepiej wprowadzić obie rzeczy i mieć chociaż czymkolwiek się pochwalić niż nic nie robić i zakończyć koryto po jednej kadencji.
  • Odpowiedz
@fervi to też dobre pytanie.

A nawet mam lepsze: czemu z KonfederoPiSu idzie Nawrocki i Mentzen? Gdyby był jeden wspólny kandydat to miałby jakieś szanse. Ale całe szczęście nie pomyśleli.
  • Odpowiedz
  • 0
@mk321: bo w pierwszej turze to bez znaczenia. Wchodzi lewicowiec oraz prawicowiec. Któremu się uda to zgarnia całe skrzydło
  • Odpowiedz
  • 0
@shadow-66: ciekawe. W artykule który ja wrzuciłem, podmienili wykres z mojego screena na ten zredukowany do trzech partii. Zarzut, że coś kombinowałem zupełnie bezzasadny, skoro wrzuciłem link oraz 10 osób przed tobą mi tego nie wypomniało. Zresztą po co...? Zakładam, że pierwotna wersja była a) zbyt nieczytelna dla ich debili czytelników, b) może błędna c) ktoś bardzo nie chciał, aby info o przepływach z lewicy i trzeciej drogi się szerzyło
  • Odpowiedz
@Ardeo: Trochę zasadny jest, skoro wchodzę w link, który podajesz i nie zastaję tam tego wykresu, a wsteczne wyszukiwanie wypluwa mi jedynie ten, który zamieściłem. Również ze strony RMF. Sam fakt, że na wstawionym przez ciebie wykresie wychodzi, że wyborcy "Innych partii" (prawdopodobnie mocno prawicowego PJJ, ewentualnie BS, bo innych partii jakich mogliby być wyborcami nie dostrzegam na radarze politycznym) mieliby głosować w 100% na Trzaskowskiego sugeruje, że albo z
  • Odpowiedz
  • 0
@shadow-66: bezzasadne, bo się nie klei ze względu na zbyt wiele czynników, które by to szybko zweryfikowały. Jeżeli zarzucasz mi manipulację, zakładam na stronę Konfederacji, to czy dałbym te 100% na Trzaskowskiego?
Te badania są robione pewnie na ~1000 osobach, więc nic dziwnego że w rubryce 'inna partia', na którą głosują promile wyborców są śmieci, skoro opiera się ona na kilku głosach.
Tu masz ten sam sondaż ze stycznia https://www.rmf24.pl/raporty/raport-wybory-prezydenckie-2025/news-tapniecie-w-wynikach-trzaskowskiego-mentzen-rosnie-sondaz-op,nId,7889969#crp_state=1
  • Odpowiedz