Wpis z mikrobloga

Jakiej firmy polecacie gniazdka kupić? Przejrzałem kilka archiwalnych wątków i chyba najczęściej polecane są Simon, Ospel, Karlik i Schneider, ale dopytuję, bo może w 2025 sytuacja się zmieniła? Chodzi oczywiście by było tanio i dobrze ( ͡ ͜ʖ ͡) a przynajmniej tak żeby nie pójść z torbami i by jakość nie była najpodlejsza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czy może lepiej poczekać aż elektryk przyjdzie, rozplanujemy co gdzie ma być zrobione i wtedy zapytać go co według niego najlepiej kupić?

Aha, no i jeszcze pytanie. Żeby przycebulić nie chciałbym wymieniać tych gniazdek, które już mi deweloper zamontował w odebranym mieszkaniu. Chciałem kupić jakieś proste białe licząc że nie będzie wielkich różnic w kształcie i odcieniu bieli między tymi co już są, a tymi co dokupię. Myślicie że nie będzie się rzucało w oczy, że w tym samym pomieszczeniu są białe gniazdka, ale różnych firm? Czy jednak lipa i lepiej wymienić także te co już są aby wszystkie były takie same?

#elektryka #remontujzwykopem #remont
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AgentGecko: ja brałem ospel aria i elektryk, który akurat u siebie na budowie był na podobnym etapie, stwierdził że chyba do siebie też je kupi dokładnie na zasadzie

Chodzi oczywiście by było tanio i dobrze

Czyli nic super ale wystarczające. Część już kilka razy zdejmowałem i zakładałem i nic się nie połamało, w sensie z ramek. Tylko nie wiem czy białe są.
A co do gniazdek różnych firm, nie sądzę
  • Odpowiedz
@AgentGecko mam gniazdka od dewelopera (jakiś tani Ospel, chyba As) i swoje dodatkowe (Simon 54). Nie rzuca się w oczy, ale może dlatego, że nie obok siebie są. W tym Ospel w często używanych przyciskach potrafiły styki iskrzyć, wtedy wymieniałem. Simon 54 działa niezawodnie, dobrze się montuje.
Jak zostawisz zmianę na później to po dłuższym czasie możesz mieć ślad na ścianie gdy zmiana będzie na mniejsze szyldy.
  • Odpowiedz
@AgentGecko ja mam całe mieszkanie na AS zrobione, ale widzisz, ktoś tu pisze że z czasem iskrzą włączniki a ja sam do montażu mogę dodać jako niedogodność że:
-gniazdko pojedyncze ma i łapki i miejsce na wkręty by do puszki przykręcić. Po przykręceniu do puszki i tak trzeba wkręcić śruby od lapek bo jest problem z dociśnięciem frontu
-ramki mają mało miejsca na śrubkę którą przykręcasz gniazdo, więc jeżeli puszka była
  • Odpowiedz
@AgentGecko: mam Simon ale ten tańszy model i muszę powiedzieć, że są gówniane. Przełączniki już większość wymieniłem bo się w środku łamały. Gniazdka trochę lepiej ale niektóre już wtyczki nie trzymają i wchodzą luźno.
  • Odpowiedz
@AgentGecko ja w poprzednim mieszkaniu instalowałem Legrand Niloe, teraz po 7 latach kupiłem to samo do nowego domu. Dalej jest nieźle choć mam wrażenie że gorszy plastik nieco. Jakbym teraz zamawiał drugi raz też bym wziął Legrand ale nieco wyższa serie
  • Odpowiedz
@AgentGecko:
Schneidery mają co prawda paskudny odlew logo firmy na froncie, ale jak Ci to nie przeszkadza to polecam. Są stosunkowo niedrogie, i mają bardzo fajnie zaprojektowane gniazda w środku, wtyczka wchodzi z wyczuwalnym oporem, ale nie trzeba jej na siłę wciskać. Z kolei przyciski światła już mi z tej firmy nie leżą, bo nie ma wyraźnego kliku i chodzą zbyt lekko, tutaj bym polecał coś z innej firmy jednak.
  • Odpowiedz