Wpis z mikrobloga

Mój stary jest fanatykiem protestantyzmu

Nie wiem, czy ktoś z was ma tak p------e w domu, ale ja niestety tak. Mój stary jest fanatykiem protestantyzmu. Odkąd pamiętam, zawsze cisnął bekę z katolików, mówił, że to „bałwochwalcy” i że „papież to Antychryst”. Myślałem, że z wiekiem mu przejdzie, ale jest tylko gorzej.

Każda niedziela to kazanie, które stary odpala na cały regulator. Nie można normalnie pospać, bo już od 7:00 rano lecą protestanckie pieśni i jakieś wykłady pastora z Ameryki. Jak próbuję wstać i zrobić sobie herbatę, to słyszę: „Synu, czy ty już narodziłeś się na nowo w Jezusie Chrystusie?” – a ja mam ochotę jebnąć sobie w łeb.

Najgorzej było na święta. Mama chciała ubrać choinkę, a stary się wściekł i zaczął krzyczeć, że „Boże Narodzenie to pogaństwo” i „Jezus nie urodził się 25 grudnia, tylko to święto Słońca”. Potem wywalił opłatek przez okno i kazał nam zamiast tego „uczcić narodzenie Zbawiciela w duchu i prawdzie”. Po czym zaproponował, żebyśmy śpiewali psalmy.

Kiedyś chciałem iść na wesele do kuzyna. Myślałem, że nie będzie problemu, ale stary się dowiedział i zrobił mi taki wykład, że to „katolickie zabobony”, „miesza się Bóg z diabłem”, a potem jeszcze dodał, że „i tak połowa małżeństw kończy się rozwodem, bo nie żyją w Chrystusie”. W końcu nie poszedłem, bo bym musiał słuchać tego przez kolejne miesiące.

Ostatnio najgorzej było na pogrzebie babci. Stary odmówił wejścia do kościoła, bo „Bóg nie mieszka w świątyniach ręką ludzką uczynionych” i stał pod drzwiami, trzymając w ręku Biblię, recytując wersety o fałszywych nauczycielach. Wszyscy patrzyli na niego jak na idiotę, ale on miał to gdzieś.

Najgorsze jest to, że on naprawdę uważa, że robi dobrze i wszyscy inni są w błędzie. Jak ktoś ma inny pogląd, to od razu „zwiedziony przez Rzym” albo „idolatra”. Czasami myślę, że jakby mógł, to by tu zrobił jakąś reformację 2.0 i spalił wszystkie figurki i obrazy.

Już nie mam siły, trzymajcie się

#pasta #heheszki #protestantyzm #katolicyzm #religia #chatgpt
NikiforSterman187 - Mój stary jest fanatykiem protestantyzmu

Nie wiem, czy ktoś z wa...

źródło: 79B721B5-4090-4676-B67D-5091CA47F18B

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach