#elektronika od dawna zastanawiam się nad założeniem automatu zamykania, otwierania do bramy dwuskrzydłowej, ale mam starą instalację elektryczną bez uziemienia i zastanawiam się czy jak podłaczę wszystko do bramy a było by przebicie elektryczne na bramę to czy by mnie nie poraziło prądem, a co gorsza dłoń by mi się zacisnęła dotykając bramy. Jakie jest wasze zdanie, ważne tu jest uziemienie ? #dom #elektryka #elektryk #prad #bramy #technikinformatyk #remontujzwykopem
@matkuma: pomyśl jak robi się uziemienie jak się buduje dom a później popatrz na bramę i *ziemię* na której stoi i później połącz je drutem i masz uziemienie
@matkuma: w sumie brama jest zamocowana w ziemi czyli uziemiona a możesz dodatkowo zakopać kawał bednarki i połączyć go z bramą za pomocą linki jak sie tak boisz
@darek-jg: To, że "coś jak brama jest troszkę zakopane w ziemi" nie jest równoznaczne z "uziemieniem". Sprawdzałem praktycznie (i najpierw multimetrem, bez porażenia - bo około 3V przy 50cm odstępu między szpilką uziemiającą i konstrukcją stalową) :)
@matkuma: Ja nie mam już polskich uprawnień, ale obok uziemienia stosuje się także przewód uziemiający- wyrównawczy. Jednak musisz wiedzieć co robisz i jaki masz w domu system zasilania - mówię o
@bialy100k: nie jest to na pewno idealne uziemienia ale na pewno słupek stalowy zakopany w ziemi na metr będzie lepiej połączony z ziemią niż koleś w butach z plastikową podeszwą
No to całkiem prawdopodobne. Jednak jego bosa i zmoczona deszczem córka czy żona nie musi mieć tyle szczęścia. Uziemienie choćby jedną szpilką to już duża różnica - a koszt i praca - niewielkie.
@darek-jg: przecież brama i napęd fizycznie nie mają metalicznego połączenia z ziemią..... To że nazywa się to uziom fundamentowy nie oznacza że fundament to uziemienie.....
od dawna zastanawiam się nad założeniem automatu zamykania, otwierania do bramy dwuskrzydłowej, ale mam starą instalację elektryczną bez uziemienia i zastanawiam się czy jak podłaczę wszystko do bramy a było by przebicie elektryczne na bramę to czy by mnie nie poraziło prądem, a co gorsza dłoń by mi się zacisnęła dotykając bramy. Jakie jest wasze zdanie, ważne tu jest uziemienie ?
#dom
#elektryka
#elektryk
#prad
#bramy
#technikinformatyk
#remontujzwykopem
@matkuma: Ja nie mam już polskich uprawnień, ale obok uziemienia stosuje się także przewód uziemiający- wyrównawczy. Jednak musisz wiedzieć co robisz i jaki masz w domu system zasilania - mówię o
@darek-jg:
No to całkiem prawdopodobne. Jednak jego bosa i zmoczona deszczem córka czy żona nie musi mieć tyle szczęścia.
Uziemienie choćby jedną szpilką to już duża różnica - a koszt i praca - niewielkie.