Wpis z mikrobloga

Powoli dochodzę do wniosku, że dobrze byłoby mieć NAS do robienia kopii zapasowych, wiem już że warto w tym przypadku spojrzeć na Synology. Ale mam dylemat - czy wystarczy mi jakaś podstawowa wersja typu DS223j lub nawet DS124, czy też trzeba iść w kierunku np. DS224+? Z tego co widzę to "Active Backup" działa tylko właśnie na DS224+ oraz na dużo droższych rozwiązaniach, ale może nie ma potrzeby korzystania z tej appki, tylko z czegoś innego?

Mój plan jest taki - dać Synology na półkę i żeby raz w nocy system po WiFi robił sobie uaktualnienie kluczowych folderów. Jest to wykonalne np. w DS223j, który jest o połowę tańszy od tego 224+?
#komputery #bezpieczenstwo #synology #qnap
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DwaKolory: Miałem NAS Synology ok 10 lat i polecam w cholere. Sprzedałem niepotrzebnie wręcz a teraz żałuje i będę musiał do tego wrócić, zwłaszcza po tym co zrobił OneDrive (korzystam od początku gdy jeszcze się nazywał SkyDrive).

Zdecydowanie 2 dyski MINIMUM, możesz mieć je w kopii 1 do 1 i gdy któryś dysk nawala to ci on da znać żeby powoli wymieniać. 2 różne dyski ale tej samej pojemności, nigdy
  • Odpowiedz
  • 0
@Saeglopur: No dobrze, ale można mieć 2 dyski zarówno w 223j za 850zł jak i 224+ za 1500zł ;) Pytanie, czy 223j (które nie ma Active Backup) spełnia wymogi dotyczące backupów
  • Odpowiedz
@DwaKolory: Popatrze zaraz jakie są różnice między nimi teraz, ogólnie mi zależy na sofcie a la OneDrive/Dropbox ale lokalnie, dawniej to aż tak dopracowane na Synology nie było ale teraz podobno jest dosłownie odpowiednik tego
  • Odpowiedz
Mój plan jest taki - dać Synology na półkę i żeby raz w nocy system po WiFi robił sobie uaktualnienie kluczowych folderów. Jest to wykonalne np. w DS223j, który jest o połowę tańszy od tego 224+?

@DwaKolory: Instalujesz Synology Drive, wskazujesz folder i ustawiasz typ kopii jako replikacja plików, która działa w czasie rzeczywistym. Do tego wystarczy 223J. Chyba, że koniecznie chcesz mieć Active Backup.
  • Odpowiedz
  • 0
@MrAndy: Doczytałem o tej aplikacji Synology Drive i wygląda na to, że to jest to czego potrzebuję. Jaką więc przewagę (taką dla laika) mógłby mieć Active Backup? ;)

I od razu dopytam, bo nie widzę tego - czy można te backupy robić po wifi? NAS chciałbym dać daleko od siebie na półkę i niech sam robi co jakiś czas te kopie zapasowe ;)
  • Odpowiedz
@DwaKolory: ja mam QNAP TS-231P - dosyć leciwy ale nadal działa i robi robotę. Mam qsynca (z qfile pro na anroida) który synchronizuje mi wkazane foldery. Jest kilka wariantów i sporo opcji.
  • Odpowiedz