Wpis z mikrobloga

A teraz powtarzajcie na całą Europę i cały świat - Polacy piją i mają problem z #alkoholizm ¯\(ツ)/¯

Nie Niemcy czy tam Francja, Czechy, Portugalia, Austria czy Szwajcaria. Albo niewiele mniejsze w Grecji czy Hiszpanii.
Tam kieliszek wina czy szklanka piwa do obiadu to metafizyka i kultura, w Polsce to alkoholizm ¯\(ツ)/¯

Nowe dane za 2024 tutaj:
https://www.statista.com/forecasts/1148811/per-capita-alcohol-consumption-by-country

Tutaj również pełen raport z Our World in Data:
https://ourworldindata.org/alcohol-consumption

Nie usprawiedliwiam chlania na potęgę, zaledwie potępiam czarny PR, który sami sobie często robimy.

#polska #europa #dane #statystyka
xfin - A teraz powtarzajcie na całą Europę i cały świat - Polacy piją i mają problem ...

źródło: image

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xfin prawie dwa razy więcej niż średnia światowa to rzeczywiście osiągnięcie. Jakbyśmy mieli trzecie miejsce to byś się cieszył że nie jest pierwsze?
Poza tym inaczej pije się we Włoszech inaczej w Polsce.
Polska ma ogromny problem z alkoholem. To nie jest czarny PR tylko stanięcie przed lustrem twarzą twarz z faktami i nie uciekanie od nich.
  • Odpowiedz
@xfin problem mamy w Czechach. Nie ukrywam tego. Jednocześnie zachowanie po alkoholu różni się całkowicie między naszym, a Anglików czy uchodźców od wojny, czy bezczelnych prymitywów z Rosji (wspomnienia z Karlové Vary).
  • Odpowiedz
@cohontes ale przecież tak jest. Żadna metafizyka. We Włoszech pije się lampkę wina do obiadu, w Niemczech jest małe p--o. W Polsce nie ma czegoś takiego. Ja tego nie oceniam, nie mówię że tam to jest dobrze a w Polsce źle. Po prostu kultura picia jest inna. Tyle.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 3
We Włoszech pije się lampkę wina do obiadu, w Niemczech jest małe p--o. W Polsce nie ma czegoś takiego. Ja tego nie oceniam, nie mówię że tam to jest dobrze a w Polsce źle. Po prostu kultura picia jest inna. Tyle.

@szzzzzz: Ale na jakiej podstawie tak twierdzisz? Tego akurat nikt nigdy nie sprawdzał. A obecnie większość moich znajomych tak właśnie do tego podchodzi - czy to jak się spotykamy na
  • Odpowiedz
@xfin: 2.2 litra smakowej wody, alko po gotowaniu zostaje mały promil, chyba że zamiast do potrawy to lejesz do gardła no to inna sprawa. Tak czy siak nie wiem czy jest to powód do chwalenia się, zamień teraz alko na m------n,k--s albo inny n------k i wydźwięk już będzie inny :D
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 4
2.2 litra smakowej wody, alko po gotowaniu zostaje mały promil, chyba że zamiast do potrawy to lejesz do gardła no to inna sprawa.

@drakan8: Nie wiem do czego pijesz. Wszystko przecież wyraźnie napisałem - policzyłem czysty a-----l, który jest w tych butelkach zużywanych przez cały rok - i napisałem, że właśnie te 2.2 litra idzie w trakcie gotowanie w powietrze, ale w statystykach to ja go "kupiłem i spożyłem".

W
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 2
Jednocześnie zachowanie po alkoholu różni się całkowicie między naszym, a Anglików czy uchodźców od wojny, czy bezczelnych prymitywów z Rosji (wspomnienia z Karlové Vary).

@kureci_paratko: z wypadów narciarskich podczas powrotów z kolacji to z żenujących rzeczy to głównie darcie się Brytyjczyków i Rosjan zapadło mi w pamięć ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@cohontes ale przecież tak jest. Żadna metafizyka. We Włoszech pije się lampkę wina do obiadu, w Niemczech jest małe p--o. W Polsce nie ma czegoś takiego. Ja tego nie oceniam, nie mówię że tam to jest dobrze a w Polsce źle. Po prostu kultura picia jest inna. Tyle.

@szzzzzz: Z tym małym piwem u Niemca to odjechałeś - Octoberfest to pewnie wg ciebie jedynie degustacja.
  • Odpowiedz
Polacy piją i mają problem z #alkoholizm

@xfin: no ok: Polacy piją i mają problem z #alkoholizm. To, że Mołdawianin pije więcej, nie znaczy, że Polak nie może być alkoholikiem. Wg PAP jakieś milion ludzi wymaga leczenia, ale to chujtam, bo NIEMCE PIJO WINCY.
Swoją drogą, szukanie usprawiedliwienia własnego picia w tym, że inni też piją, to alkoholicki klasyczek.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
Swoją drogą, szukanie usprawiedliwienia własnego picia w tym, że inni też piją, to alkoholicki klasyczek.

@slapdash: ja po prostu nie lubię, że przez własne polskie p---------e śle się wiadomość w świat, że Polska = w---a i alkoholizm ¯\(ツ)/¯
I to właśnie po to pokazuję ogólne tło spożycia na skali Europy, no jaśniej się nie da streścić tego postu.

Nie usprawiedliwiam chlania na potęgę, zaledwie potępiam czarny PR, który sami sobie
  • Odpowiedz