Wpis z mikrobloga

Co to za roślina? Ficus? (jaki?) Co może być przyczyną tego, że zaczęła ona żółknąć? Jak o nią dbać i jak ją odratować jeżeli jest źle?

Podlewam ją co 3-4 dni wodą z kranu, w ostatnich dniach przestawiłem ją kilkukrotnie w obrębie tego samego pokoju (parapet na dzień, komoda na noc)
#rosliny #pytanie
Faxy - Co to za roślina? Ficus? (jaki?) Co może być przyczyną tego, że zaczęła ona żó...

źródło: ab

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Faxy: To fikus, odrzucanie dolnych liści to nie jest jakiś duży problem. Jednak nowy liść wskazuje, że podlewasz go zdecydowanie zbyt często. Przyjęło się, że nie lubi być przestawiany ani przekręcany. Liście nie mają naturalnej tendencji do odwracania się w kierunku światła, ale nawet jeśli tak by było, to i tak jest to duży wydatek energetyczny dla każdej rośliny. Reasumując, podlewaj rzadziej (jak podłoże przeschnie, ale większość nie tylko to
  • Odpowiedz
@Faxy: wygląda na fikusa i prawdopodobnie podlewasz go zbyt często, przez co gniją mu korzenie, więc usycha, bo nie ma jak pobierać wody, aczkolwiek ja się nie znam.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
Dziękuję Wam za odpowiedzi
@magnes125: Faktycznie chyba też zbyt często i obficie go podlewałem, bo jak wyciągnąłem go teraz i dotknąłem palcem ziemi od spodu doniczki to woda aż ściekała mi po palcu :(
Czy w tym przypadku zostawić go tak jak jest i wstrzymać się z następnym podlewaniem aż ziemia trochę się przesuszy, czy może muszę go przesadzić do nowej?
  • Odpowiedz
@Faxy: zgadzam się z przedmówcami! podlewaj go rzadziej (raz w tygodniu przy dużych upałach, raz na półtora tygodnia otherwise), nie zmieniaj mu miejsca i sprawdź, czy nie jest przelany - jeżeli na dnie doniczki zbiera się mokra ziemia, korzenie mogą zacząć gnić (wtedy najlepiej przesadzić).
  • Odpowiedz
@Faxy: dla mnie to ona trochę wygląda jak przelana. gnije wtedy w donicy, dusi się, jak ma mokro daj wyschnąć.

Możesz sobie podnieść parę razy suchą donicę i podlaną to zobaczysz różnice w wadze i potem po prostu będziesz podnosił donice i będziesz wiedział czy trzeba podlać czy nie.
Obowiązkowo też drenaż, woda ma wypływać z donicy i najlepiej jak w niej nie stoi tylko jest nad tą wodą w
  • Odpowiedz