Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hej.
Zaczynająć studia FiR myślałem ze naturalną scieżką kariery dla mnie będzie start w audycie na 2-3 lata i potem próba złapania czegoś w analityce finansowej/controllingu finansowym ale widze dużo komentarzy, że ogolnie BIG4 to już nie to i że nie warto.
Jakie są lepsze alternatywy na start teraz dla przyszłych finansistów? Staram sie dużo czytać i w ciągu pół roku już powinienen mieszkać w wiekszym mieście a mam spory mętlik i nie do końca wiem co mam robić, o polskim rynku pracy też za dużo informacji nie ma.
Dzięki z góry za wszystkie uwagi i wpisy.
#big4 #korposwiat #korpo

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

🧙🏻 Prowadzę anonimowe mirko już 2 lata, ale nikt mi nie pogratuluje, bo jestem ze wsi. Wspomóż projekt

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: no ja kilka razy zmieniałem robotę i w big4 zarabiam najwięcej i nikt inny nie jest w stanie zaoferować czegoś lepszego ale nie siedzę w audycie chociaż zdarza się, że go wspieram.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
ułożony-opiekun-94: @jonasz68 managerowie wynagradzani są mocniej na bazie celów indywidualnych niż staff stąd rozpiętość może być duża. Świeży manager może liczyć na 20-30k brutto w zależności od tego czy jest średniakiem czy gwiazdą. Osobiście jako pierwszoroczny zarabiałem średnio 25k - miałem dobre oceny, niezłe procesy negocjacyjne i nagrody indywidualne, jako drugoroczny niecałe 30k bo wzmocniłem negocjacje z klientami. Exp to minimum 5 lat jeśli się do tego nadajesz + ukończone
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: dzięki wielkie za odpowiedź, jeszcze takie jedno pytanie - jak u was z AI? Czy jest to realne ryzyko w najbliższym czasie, że część zespołu będzie niepotrzebna. Ciężej będzie wejść do branży albo znaleść stanowisko asystenckie. Widzę, że trend jest taki, że coraz więcej zadań robią komputery i programy. Czy nie okaże się, że za X lat będą potrzebni tylko eksperci nadzorujący system?
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
ułożony-opiekun-94: @jonasz68 jest widoczny trend automatyzacji i wdrożenia AI ale na razie przepisy jeszcze się kształtują, podobnie jak i wdrażanie tych technologii więc chwilowo business as usual. Osobiście mocno na to liczę i trzymam kciuki żeby udało się ograniczyć wielkość zespołów audytowych natomiast zacznie się to dziać od zespołów wspierających audyt i SSC. Ogólnie próg wejścia z zewnątrz do audytu jest dosyć wysoki dlatego uważam, że jakaś ścieżka na entry
  • Odpowiedz