Wpis z mikrobloga

Pewnie lepiej pytać na grupach na fb no ale... czekam na akceptacje prośby o dołączenie więc zapytam tutaj.

1. Jaki jest próg wejścia, trudności zamieszkaniu na stałe w jakimś małym mieście w Kanadzie? Raczej południe Manitoby bo najtańsze życie w stosunku do zarobków z tego co czytałem.
2. Czy taka praca na budowie osiedli domków jest łatwo dostępna dla kogoś kto w takich technologii nie pracował. Jeśli nie to czy to jest kwestia jakichś szkoleń, bezpłatnej praktyki? Jak długo?
3. Czy tak pracując jestem w stanie wziąć kredyt na mały domek - kuchnia z salonem, 2 sypialnie gdzieś w tanim rejonie Kanady mając ok 400kzł z PL co byłoby wkładem własnym. Chodzi raczej o nowy dom, nie wiem czy kupno starego 20letniego domu w tej technologii to dobry pomysł.

#emigracja #kanada #emigrujzwykopem #praca #pracazagranica
#pytanie
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Winnipeg:

Mam na myśli taki parterowy, z czterospadowym dachem, bez garażu(choć pewnie zimy dla samochodów ciężkie, nie wiem). Mały to jakim metraż? 2 sypialnie + salon? No i jakie tam są oprocentowanie kredytów, aktualnie warunki dla obcokrajowców? Jakiś czas temu czytałem o tym, że są jakieś obostrzenia dla zakupu domu bez obywatelstwa. Możesz coś więcej napisać?

Te 300kUSD to już z z meblami kuchennymi, sprzętem AGD, gotową
  • Odpowiedz
Po za WPG to nie wiem jakie ceny, mogą być podobne. No taki z dwoma sypialniami i piwnica pewnie by był w tych pieniądzach ok $300 CAD.
  • Odpowiedz
  • 0
@Winnipeg:

Jest jakaś różnica pod jakimkolwiek względem jeśli chodzi o lokalizację tych osadach do 50km od granic WPG? Nie wiem klimat, zagrożenia czymkolwiek, wpływ rolnictwa czy jeszcze coś innego o czym nie mam pojęcia?

Wiesz może, czy kredyty można tam brać na mniejszą kwotę niż cena domu mając ok połowę wkładu? I jaki stan wykończenia jest takiego domu za 300k CAD? Ile trzeba jeszcze potem włożyć aby zamieszkać?
  • Odpowiedz
Kredyt bierzesz na cene domu minus twoja wpłata. Nie wiem jakie jest teraz oprocentowanie kredytów bo to się zmienia ostatnio często. Obniżają te stopy co jakiś czas. Może warto kupić USD i zobaczyć czy nie poleci CAD w dół teraz? Ciężko powiedzieć.
W zimie czasem ciężko z dojazdem do WPG jak zamkną autostradę z powodu zamieci ale nie jakoś często.
  • Odpowiedz
@cotozazycie 1. To pytanie zadawałeś już kilkanaście razy, szanse na pobyt stało są bardzo małe a bez dobrego zawodu w tej chwili minimalne.

2. Pracy na budowie jest dużo ale w Manitobie jest to dosyć sezonowa praca, w zimę mało pracują chyba że drywall i wykończeniowka. Mozna zacząć bez szkoleń i praktyki ale wtedy zarobki są też niskie.

3. Żeby dostać kredyt trzeba mieć PR. Są możliwości wzięta na IEC ale
  • Odpowiedz