Wpis z mikrobloga

Mam w domu pompę ciepła, do której istnieje aplikacja producenta. Aplikacja łączy się z pompą w sieci lokalnej (wykrywa ją w sieci przy uruchomieniu), jednak spoza sieci już nie działa. Czy istnieje jakiś sposób na to, żeby dostać się do pompy spoza mojej sieci domowej? W jakiś sposób stworzyć "sztuczne" połączenie wifi telefonu z siecią lokalną?

#komputery #siecikomputerowe
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Norskee: Mam internet z Orange. Na wejściu Funbox 6. Za Funboxem Zyxel i Zyxel działa, jako serwer dla wszystkich urządzeń w sieci. Mam w domu NAS Synology, gdzie mogę uruchomić serwer VPN. Na Zyxelu zdaje się też jest taka możliwość. Tylko nie jestem pewien, jak otworzyć Zyxela na świat mając pomiędzy Funboxa. Jesteś w stanie pomóc?
  • Odpowiedz
@semperfidelis: Możliwe że aplikacja używa broadcastów L2 do wykrycia urządzenia w sieci lokalnej, wiec na pierwszym lepszym VPN ci nie zadziała. Potrzebujesz wtedy hacków w stylu https://github.com/hwipl/bcast-forward lub innych broadcast relay, albo VPN na L2, ale one ze względów wydajnościowych zwykle wycinają broadcasty

Najlepiej popatrz wiresharkiem jak ta aplikacja wykrywa pompę, bo bez tego to takie wróżenie z fusów
  • Odpowiedz
  • 0
@semperfidelis zobacz sobie Tailscale - możesz uruchomić tailscale na jakimś urządzeniu za zyxelem, uruchomić na tailscale router, i jesteś w sieci lokalnej, wszystko za darmo.
  • Odpowiedz