Wpis z mikrobloga

Mam problem na swoim PC, mam zainstalowane 2 kostki ramu po 8gb. Komputer wykrywa niby 16gb, ale dostępne jest tylko 7.93GB. O co może chodzić?
GPU - AMD Radeon RX 5700 XT
Płyta główna - B450M MORTAR MAX (MS-7B89)
Procesor AMD Ryzen 7 1700X Eight-Core Processor, 3400 MHz, Rdzenie: 8, Procesory logiczne: 16

#microsoft #windows10 #windows #ram #komputery #programowanie
jedrek1212 - Mam problem na swoim PC, mam zainstalowane 2 kostki ramu po 8gb. Kompute...

źródło: image

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jedrek1212: Może uszkodzone gniazdo lub kość? ta płyta powinna obsługiwać do 128GB ramu, odpal linuxa z live iso i zobacz czy tam się powtarza, zauważyłam, że jedna kość ma 2933Mhz a druga 3200 w tym też może być problem, bo kości powinny być tej samej szybkości, jeśli płyta wykrywa inną automatycznie albo obniża drugą kość do tej samej albo po prostu z niej nie korzysta mimo iż ją "Widzi" w
  • Odpowiedz
@jedrek1212: w zasadzie RAM powinien być włożony w slocie 2 i 4 I chyba tak masz. XMP profile to jest podkręcanie pamięci RAM. Weź to wyłącz. I zobacz czy będzie wtedy inaczej
  • Odpowiedz
@jedrek1212: Taki efekt występuje jak jest problem z rozpoznaniem kości przez system. Masz a-----l izopropylowy? Wyłącz komputer z prądu, wyciąg kości z gniazd, odkurz gniazda, wacikiem zamoczonym w alkoholu przetrzyj styki pamięci, poczekaj aż wyschną, włóż pamięci (możesz zamienić je miejscami) powinno wszystko działać
  • Odpowiedz
@jedrek1212: tak masz 16 GB, ale pokaż zrzuty, z menadżera zadań. 8GB sprzętowo zarezerwowane to zdecydowanie za dużo. Było dokładnie tak samo w komputerze który robiłem. I był to problem z rozpoznaniem kości RAM. W tym momencie Twój komputer korzysta tylko z 8GB.
  • Odpowiedz
@jedrek1212: masz sprzętowo zarezerwowane 8GB. Przydzieliłeś tyle zintegrowanej karcie graficznej? Jeśli nie, to znaczy że źle jest rozpoznaje kość ram. Może to być też uszkodzona kość ram, ale nie sądzę.
  • Odpowiedz
  • 0
@senq87: Ja na pewno nic nie przydzielałem. Spróbuję dziś wyczyścić te kości i złącza alkoholem izopropylowym. Dodatkowo ja nie mam zintegrowanej karty graficznej. Mam:
Karta graficzna- AMD Radeon RX 5700 XT
Płyta główna - B450M MORTAR MAX (MS-7B89)
Procesor AMD Ryzen 7 1700X Eight-Core Processor, 3400 MHz, Rdzenie: 8, Procesory logiczne: 16
  • Odpowiedz
@senq87: ma procesor bez grafiki. Mi to wygląda na żle ustawiony Bios. jakieś włączone podkręcanie od którego coś zgłupiało, albo ram źle włożony albo istotnie jakieś uszkodzenie pamięci czy płyty głównej.
  • Odpowiedz
@jedrek1212: to jest jakiś nowy zestaw, czy to już tak pracowało? Procesory ryzen 1 generacji chyba nie mają najlepszych kontrolerów pamięci, może warto trochę zjeść z częstotliwości ram.
  • Odpowiedz