Wpis z mikrobloga

Jak najlepiej to zrobić i czy jest sens dodatkowo docieplać przestrzeń pomiędzy jętkami (poddasze użytkowe, strych nie użytkowy, 25 cm piany pur do szczytu dachu). Deskując jętki od góry to pomiędzy wieszakami na sufit jest sporo miejsca, więc może warto to lekko docieplić/wygłuszyć. Początkowo myślałem o włożeniu tam wełny - jednak trzeba robić dylatacje z jednej i drugiej strony co mnie do tego zniechęca. Myślałem psiknąć dodatkowo piany od dołu na te deski, tak z 10 cm przed kręceniem karton-gipsu. I teraz mam trochę mętlik w głowie bo wykonawca piany twierdzi, że lepiej wrzucić deski na strych ale ich teraz nie kręcić, zrobić sufit i dopiero puścić pianę od góry na ten sufit - piana ma docisnąć sufit przez co dodatkowo wyciszyć (no bo główne ocieplenie jest). Z kolei ekipa od karton-gips nie wyobraża sobie kręcić sufitów bez zrobionego wydeskowania. I teraz to w sumie sam nie wiem co zrobić no bo już w sumie postanowiłem tak czy tak wydeskować bo po prostu teraz będzie to łatwiejsze.

#remontujzwykopem #remont #budujzwykopem #wykonczenia #ocieplenie #dociepleniadomow
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mikseth: 25cm piany to tak niezbyt wiele (piana ma podobną lambde jak wełna, tutaj bardziej chodzi o szczelność całości izolacji), więc ocieplenie tej przestrzeni zawsze jeszcze bardziej ograniczy ucieczke ciepła. Ja bym najpierw zrobił wszystko co związane z ociepleniem i dopiero robil sufity. Zawsze już coś na tym etapie można wrzucić na strych. Jednak jak ludzie ocieplają wdmuchiwaną celulozą to wtedy już sufity muszą być zrobione, więc to bardziej jest
  • Odpowiedz
  • 0
@Krukosz: @Djelon Teraz sprawdziłem grubość jętki i ma 18 cm. Poniżej jętek jakieś 10 cm wystawione są uchwyty na stelaże pod karton gips. A gdybym włożył między jętki 15 cm wełny? Nie musiałbym najpierw nic sznurkować no bo i tak nie dotknie bo będzie te 3 cm przerwy, od dołu jętki jedynie poprowadzę sznurki przez co nie opadnie niżej i na równo będzie z jętkami a jednocześnie nic nie
  • Odpowiedz
  • 0
@Djelon: Nie mam bardzo jak dać więcej bo nie będzie gdzie sznurka złapać. A i tak będzie 25 cm piany na całym dachu więc ta wełna to tak dodatkowo to jedno z drugim powinno być w miarę ok? Tylko w temacie wełny nie jestem - szklana czy skalna?

Ewentualnie dać 20 cm i lekko opuścić się sznurkami/troche ją wcisnąć tylko, że będzie wtedy dotykać wydeskowanego strychu - nie powinno tak
  • Odpowiedz