Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #audi #ford #q5 #volkswagen #mercedes
niestety wpadły nie oczekiwane wydatki a samochód i tak muszę zakupić. Wobec tego z pomysłu nowego audi a5 muszę zrezygnować a przerzucić się na na 2-4 letnie auto. Budżet do 170-180k
Teraz pytanie co polecacie? Ja myślałem o:

Audi q5 sportback
Mercedes glc 200 coupe
Może jakiś Arteon, Edge, Volvo Xc60

No i w sumie tyle obczaiłem bo jeszcze są opcje chińskie jakieś Cupry, Omody i inne te J---a. Ale nie wiem czy w ten kierunek jest sens?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gruboklates z rozmów z mechanikami dowiedziałem się, że te chińczyki idą najpewniej tą samą taktyką co Xiaomi na rynku telefonów. Aktualnie wypuszczają auta bardzo dobrej jakości, w bardzo dobrych cenach lecąc na niskiej marży i łapiąc fanów, potem ceny skoczą do rynkowych, ale jeden mechanik z którym rozmawiałem (człowiek, któremu pieniędzy nie brakuje i mógłby za gotówkę auto z salonu w tym momencie wziąć) dostał Omode 5 nie wiem czy do
  • Odpowiedz
Wszystkie chińskie marki klepią i składają na dokładnie tym samym silniku.

@kobrys13: Źródło? Z mojej wiedzy wynika, że 1.5 jest popularne z powodów podatkowych. Dodatkowo koncerny dzielą się technologiami i współdzielą pewne komponenty. Geely, BYD, Great Wall, SAIC, Chery i inne firmy mają własne konstrukcje bloków silnika, które różnią się wymiarami, materiałami i specyfikacją. Niektóre są aluminiowe, inne żeliwne. Jedne zaprojektowane do wolnossących silników, inne specjalnie pod turbodoładowanie. Stwierdzenie, że
  • Odpowiedz