Wpis z mikrobloga

Cześć, zamawiałem przesyłką kurierską DPD zderzak , belkę przednią, wzmocnienie górne i dwa plastiki mocujące pasa przedniego . Przesyłkę odebrała starsza osoba a nie ja ponieważ nie byłem obecny parę dni i nie spisała protokołu szkody. Mam zdjęcia uszkodzonej paczki jak i zawartości . Dodatkowo paczka była złożona z dwóch pakietów owiniętych stretchem w jedną i druga część do mnie nie dotarła . Zderzak był owinięty folią bombelkową oraz kilkoma warstwami folii . Paczka wyglądała jakby ktoś tym szurał po całej hali, miała masę przetrac rozdarć . Zderzak jest pęknięty w jednym miejscu i większość rantów obdartych. Czy jest szansa na uzyskanie odszkodowania w takiej sytuacji bez protokołu szkody bo to trochę żart w jaki sposób zniszczyli mi zderzak za 2 klocki. Wszelkie porady mile widziane.
#dpd #kurier #paczka #reklamacja
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy jest szansa na uzyskanie odszkodowania w takiej sytuacji bez protokołu szkody bo to trochę żart w jaki sposób zniszczyli mi zderzak za 2 klocki. Wszelkie porady mile widziane.

@Tobi131: od przewoźnika? raczej nie
  • Odpowiedz
@Tobi131:
Jeżeli przesyłka nosiła widoczne z zewnątrz ślady uszkodzenia, to odbiór takiej przesyłki bez zastrzeżeń, jest tożsamy ze zrzeczeniem się wszelkich roszczeń od przewoźnika (art 87 ust. 6 ustawy Prawo pocztowe).
Natomiast jeżeli uszkodzeń nie było widać z zewnątrz, to należy w ciągu 7 dni odbioru spisać protokół szkody (art 87 ust. 6 ustawy Prawo pocztowe, ten sam co wyżej).

Prawo pocztowe - art 87 ust 6
Roszczenie z tytułu
  • Odpowiedz
@Tobi131: Po twoich słowach, jako magazynier mogę powiedzieć tyle, że zderzak był nieodpowiednio zabezpieczony. Po rozmiarach to on nie może być puszczony po sorterze automatycznym i jest ładowany w "dłużyce", a tam lądują i meble i profile metalowe i inne ciężkie, długie, szerokie, o nieregularnych kształtach przesyłki. Resztę musisz sobie wyobrazić jak taki zderzak może być w transporcie obłożony. Pokaż zdjęcie w jakim stanie to do Ciebie dotarło (zapakowane).
  • Odpowiedz