Aktywne Wpisy

annlupin +23
wgl jakie filmy na walentynki najlepiej

Iudex +95
O esuu, rzadko tramwajem jeżdżę i zapominam, że w cenie biletu jest kino darmowe xD
Wsiadłem i trwała kontrola. Typ nie chciał okazać dokumentów, mówił ze nie ma, chciał zwiewać, wysiadać etc. Ale ewidentnie przedawkował internetowych prawników. Sypał teksty typu:
- nie mam obowiązku się legitymować
- nie muszę jechać dalej jak chcę wysiąść, to jest porwanie
- pchał się na kontrolerkę i mówił, że ona narusza jego nietykalność
Wsiadłem i trwała kontrola. Typ nie chciał okazać dokumentów, mówił ze nie ma, chciał zwiewać, wysiadać etc. Ale ewidentnie przedawkował internetowych prawników. Sypał teksty typu:
- nie mam obowiązku się legitymować
- nie muszę jechać dalej jak chcę wysiąść, to jest porwanie
- pchał się na kontrolerkę i mówił, że ona narusza jego nietykalność

#dpd #kurier #paczka #reklamacja
@Tobi131: od przewoźnika? raczej nie
Jeżeli przesyłka nosiła widoczne z zewnątrz ślady uszkodzenia, to odbiór takiej przesyłki bez zastrzeżeń, jest tożsamy ze zrzeczeniem się wszelkich roszczeń od przewoźnika (art 87 ust. 6 ustawy Prawo pocztowe).
Natomiast jeżeli uszkodzeń nie było widać z zewnątrz, to należy w ciągu 7 dni odbioru spisać protokół szkody (art 87 ust. 6 ustawy Prawo pocztowe, ten sam co wyżej).
Prawo pocztowe - art 87 ust 6
Roszczenie z tytułu
Kurier nie ma obowiązku dzwonić przed doręczeniem przesyłki. Natomiast jeżeli chodzi wydanie innej osobie, to przesyłka może być wydana każdej pełnoletniej osobie zamieszkałej wraz z adresatem (art 37 ust 2 pkt 3 lit a i b ustawy Prawo pocztowe). Niestety art 87 ust 6 obowiązuje bez względu na to czy przesyłkę odebrałeś osobiście czy zrobił to inny domownik.
Art. 37. [Doręczenie przesyłki pocztowej lub kwoty przekazu pocztowego]
2. Przesyłka pocztowa, jeżeli nie jest