Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Powinno być coś takiego jak drugie życie.. Skąd ja mam wiedzieć co będzie dla mnie dobre skoro robię to pierwszy raz na dany moment? Albo wgl co chce w życiu robić, co jest dla mnie dobre i jak moje decyzje (lub zaniechanie) wpłyną na moją przyszłość. Nawet jak teraz wiem co bym zrobił lepiej mając 2X lat to przecież pojawiają się nowe wyzwania gdy masz 3X lat a poprzednie szanse przepadły. Łatwo komuś powiedzieć "masz 40 lat, możesz zacząć wszystko od nowa", bo to tylko brzmi fajnie w teorii ale taka osoba nigdy nie będzie miała beztroskich lat młodości i prawdziwego studenckiego życia jak z czasów gdy wszyscy jesteście młodzi i to pierwszy raz. Tak samo już nie przeżyje nastoletniej miłości czy nie nadrobi straconych szans z czasów szkolnych. Młodość wydaje się wieczna ale przemija szybko i dopiero potem się budzimy ile lat przewaliliśmy. A potem przecież są gorsze decyzje niż wybór studiów, które podejmujemy w młodym wieku i mają wpływ na całe życie - ślub, dzieci, kredyt. Nieodpowiedni wybór i możesz nienawidzić swojego życia, spłukać się finansowo czy mieszkać pod mostem. Bez sensu, że aby ogarniać życie trzeba doświadczenia które przecież dopiero zbieramy i z reguły uczymy się na błędach a nowych decyzji przybywa z wiekiem.

#zycie #przemyslenia #filozofia #zwiazki #psychologia #depresja #nostalgia #przegryw #blackpill #feels #antynatalizm (?)

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Powinno być coś takiego jak drugie życie.. Sk...

źródło: maxresdefault

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: gdyby było drugie życie pierwsze nie miałoby wartości, bo każdy powiedziałby oj tam mam drugą szansę jak w grze więc wyjebongo. Przez to, że mamy jedno życie skłania to ludzi do postępowania powiedzmy jak najbardziej przemyślanego na jaki dana jednostka sobie potrafi pozwolić. A błędy no cóż, inteligentni uczą się na błędach innych, głupi uczą się na własnych błędach. Tylko problem jest taki, że w życiu w wielu przypadkach
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
elastyczny-szermierz-80:

uprzejmy-społecznik-53: Z jednej strony się zgadzam, ale z drugiej dobrze, że śmierć jest permanentna i kończy wszelki syf związany z egzystencją.

Tak na prawdę to nie masz pewności czy śmierć jest permamentna, może się okazać że jest jeszcze gorzej i co wtedy?
  • Odpowiedz