Wpis z mikrobloga

Aż skisłem czytając ten opis:
https://www.olx.pl/d/oferta/zestaw-komputer-intel-i7-4-0ghz-4-4ghz-turbo-3tb-nvme-win10-do-gier-CID99-IDXnv2O.html
Ktoś sprzedaje g---o z i7 4790K i Radeonem R9 290 4GB za prawie 3000zł i jako usprawiedliwienie tej chorej ceny podaje:
a) Jakąś prawie 20 letnią klawiaturę, która premierę miała w 2006 roku XD I podkreśla, że ta cudowna klawiatura ma "PRZEŁĄCZNIKI NOŻYCOWE I JEST LASEROWA z super technologią, która wykrywa nacisk jeszcze przed wciśnięciem!"
b) Zainstalowane PROGRAMY "wspomagające do obrazu, filmów czyli kodeki, java, Adobe, ACD see aktywna licencja" XDD
c) Program antywirusowy ESET i pakiet Office 2016 - oba i tak będzie można wsadzić sobie w dupę po sformatowaniu dysków, bo sprzedawca nie dodaje żadnego klucza.
d) PRZEGLĄDARKI INTERNETOWE - Edge, Internet Explorer, Chrome (tak, gość podaje, że kolejnym atutem tego komputera są zainstalowane darmowe przeglądarki internetowe XDDD)
e) Zajechany dysk talerzowy 1TB z 2011 roku
#pcmasterrace
#komputery
gulciu_bilciu - Aż skisłem czytając ten opis:
https://www.olx.pl/d/oferta/zestaw-komp...

źródło: Screenshot_6

Pobierz
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@gulciu_bilciu to nie jest ofertą skierowaną do Ciebie tak ogólnie jak rozumiesz co tam jest napisane xd

Te kompy się składa i opisuje dla ludzi dla których to niezrozumiałe cyferki
  • Odpowiedz
@gulciu_bilciu: Tja...
Bardzo elokwentnie.

Ale za to z ciekawości zobaczyłem na allegro ile kosztowałoby złożenie dokładnie tego samego komputera z części używanych. Bez wliczania pierdół typu klawiatura, mysz czy napęd DVD.
Wyszło
  • Odpowiedz
@gulciu_bilciu To jest oferta kierowana do ludzi, którzy nie znają się na komputerach. Pewnie chce taki człek kupić kompa, podłączyć go i sprzęt ma działać. Nie będzie bawił się w formatowanie, jakieś benchmarki i sprawdzanie ile godzin pracy ma dysk.
Ale przyznaję, opis jest komiczny.
  • Odpowiedz
@gulciu_bilciu: i7-4790K są popularne do reanimowania/maxowania Mac Pro (jakiejś generacji)

Podobny build miałem w kompie. Płyta Asus Maximus Z97, i7-4790K kręcone na 5GHz 32GB RAM, chłodzenie 420 w budzie Corsaira C70, nawet grafikę miałem tę samą choć ją później wymieniłem na RX 580 8GB. Ten sprzęt nim zdechł dawał radę ogrywać większość gier na 1080p tak jak chciałem i robił to sumiennie od 2014 czyli od kiedy go kupiłem z
  • Odpowiedz
@gulciu_bilciu: Najbardziej drogocenny komponent w tym całym zestawie to ta Noctua NH-D14, i to tak z przymrużeniem oka bo już tego od lat nie produkują i zamiast tego masz NH-D15. Niektórzy mają naprawdę ułańską fantazję w wycenie takich gratów. xD

W ogóle ciekaw jestem: chłop tak właściwie sprzedaje kompa z nieformatowanym dyskiem na którym przez te całe lata jeździł na co dzień. Znając życie to albo się nie pofatygował o
  • Odpowiedz
Wiadomo. Podzespoły nie są młode, ale jak widać nie są też tanie.

@Dziad_z_labem: Wchodza powoli w ere retro, za tylesamo złozysz z uzywki na spokojnie 6700K i GTX1080 - które nawet dzisiaj da rade w 1080p, takiego cyberpunka na przykłąd uciągnie
  • Odpowiedz
Głupie 4060, pod Poznaniem nowka za 900. W wwa nie znajdziesz taniej jak 1200 używane. XD

@Sarza01: Panie pod Poznaniem to wszystko ma cenę razy dwa ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
Ale za to z ciekawości zobaczyłem na allegro ile kosztowałoby złożenie dokładnie tego samego komputera z części używanych. Bez wliczania pierdół typu klawiatura, mysz czy napęd DVD.

Wyszło ~2.400zł.

@Dziad_z_labem: tylko składanie tego dzisiaj nie ma sensu, bo za te same pieniądze można mieć znacznie wydajniejszy PC na nowych częściach prosto ze sklepu, z gwarancją, a nie na dziesięcioletnich z olx.
Ceny starszych używanych podzespołów są takie, szczególnie gdy mowa
  • Odpowiedz

Wyszło ~2.400zł.

@Dziad_z_labem: Idiotyczny argument, bo za te 2400 zrobisz setup ktory bedzie mlodszy i sprawniejszy, a to ze ktos wystawi 4 gen intela za 500zl na allegro nie znaczy ze tyle jest to warte XD
  • Odpowiedz