Wpis z mikrobloga

• 15
@peszek_leszek:

Cesarskie cięcie może mieć całą paletę negatywnych konsekwencji dla dziecka i przyszłego dorosłego. Nie powinno się wygody rodziców stawiać ponad zdrowie dziecka.
  • Odpowiedz
@gedzior84: już się cieszyłem, że to zasymilowany, pracujący i płacący podatki Ukrainiec dostanie polskie obywatelstwo, a tutaj nam przybywa kolejny kaszojad obciążający system zdrowotny i szkolny oraz drenujący zasoby kaszki manny...

• Odpowiedz
@Jin: Każda ma metoda ma swoje pozytywne i negatywne strony. Jednak jeśli chcemy, by dzietność była wyższa to powinno się umożliwić wybór metody, którą preferuje pacjent. Ważne aby miał świadomość wszystkich wad i zalet.
  • Odpowiedz
Cesarskie cięcie może mieć całą paletę negatywnych konsekwencji dla dziecka i przyszłego dorosłego. Nie powinno się wygody rodziców stawiać ponad zdrowie dziecka.

@Jin: mmm, wywoływanie poczucia winy u młodych rodziców, moje ulubione
  • Odpowiedz

@Jin: a można w szpitalu, czy tylko w kościele? xD
  • Odpowiedz
@Saprofit: u nas cesarki są głównie prywatnie, po decyzji kobiety i za opłatą.
Na NFZ wykle trzeba się męczyc "natural

@peszek_leszek nie" zdecydowac w sensie zaplacic za cesarke. Bo za free to nie ma takich luksusow.

@Jin w urojeniach prawakow. A w realnym swiecie ok polowa Polek decyduje sie rodzic przez cesarke.
  • Odpowiedz
Cesarskie cięcie może mieć całą paletę negatywnych konsekwencji dla dziecka

@Jin: Tak jak i poród naturalny.

Nie powinno się wygody rodziców stawiać ponad zdrowie dziecka.

@Jin: A za chwilę: katastrofa demograficzna, łojezu dlaczego łony ni chcum dzieciów?
  • Odpowiedz
  • 1
@Limonene: @murdoc

Można u siebie w domu w znanym otoczeniu, redukując stres i dobierając wygodną i anatomiczną pozycję. Dzięki temu poród przebiega łagodniej i w efekcie otrzymujemy zdrową mamę i i zdrowe dziecko.
  • Odpowiedz
  • 1
w urojeniach prawakow. A w realnym swiecie ok polowa Polek decyduje sie rodzic przez cesarke.

@Aster1981:

Nom. Bo polskie położnictwo żyje w PRLu, gdzie dziecko to tylko kolejny warchlak do chlewika.
  • Odpowiedz
Można u siebie w domu w znanym otoczeniu, redukując stres i dobierając wygodną i anatomiczną pozycję. Dzięki temu poród przebiega łagodniej i w efekcie otrzymujemy zdrową mamę i i zdrowe dziecko.

@Jin: Można, ale w Polsce porody domowe nie są popularne i są traktowane jako fanaberia. Gdy moja koleżanka przyszła do szpitala z dzieckiem na sprawdzenie po porodzie domowym, cały personel wyszedł zobaczyć 'wariatkę'
I to jest prawda, że najlepiej
  • Odpowiedz
  • 0
umożliwić wybór metody, którą preferuje pacjent. Ważne aby miał świadomość wszystkich wad i zalet.

@peszek_leszek: @asique:

Dlatego byłoby dobrze, gdyby w Polsce był dostęp do wszystkich metod. Bo szczerze powiedziawszy, jakbym miał do wyboru szpitalny poród przy obcych ludziach w pozycji leżącej na plecach (anatomicznie najgorsza ze wszystkich możliwych) i cesarkę to wziąłbym cięcie.
Ale na świecie jest więcej opcji i np. w Niemczech obok szpitali funkcjonuje system Domów Położnych, a
  • Odpowiedz
@Jin: Zgadzam się... Ja jestem po porodzie w Niemczech, wybrałam poród naturalny i niesamowicie żałuję... Ale miałam wybór, a nie to, co dzieje się w większości szpitali w Polsce.
  • Odpowiedz

@Jin: a można też zrobić to, co się w danym momencie uzna za najlepsze dla siebie i dziecka. Nie wiesz jaka jest sytuacja, więc zachowaj "dobre rady" dla siebie xD
  • Odpowiedz