Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sen_Jak_Prawdziwy wlasnie ja probowalem. Pozniej do biegania dorzucilem silownie i jeszcze rower i nigdy nie czulem sie lepiej i nie mialem wiecej energii do dzialania jak te kilka lat kiedy calymi dniami bylem aktywny fizycznie, az sie nie chcialo siedziec na tylku tylko ciagle cos chcialem robic. Mialem wtedy tez duzo wieksze libido i pewnosc siebie.
  • Odpowiedz
@michalcorobisz: @Sen_Jak_Prawdziwy ale ja sie nie nabijam z tego twierdzenia i nie powatpiewam w nie. Calkiem niedawno byl wpis na tagu #bieganie goscia ktory opisywal, jak to wyglada wlasnie z perspektywy osoby dotknietej ta choroba.
Jak znalezienie tego sweet pointu i jak wysilek zmienil jego postrzeganie rzeczywistosci i pozwalal chociaz na krotki czas zapomniec o wielu sprawach.

Po prostu wydzwiek komiksu, a zwlaszcza ostatni kadr podpasowal mi
  • Odpowiedz
@michalcorobisz:

ile znasz biegaczy z depresja? Ja zadnego.

Tak samo jest z niepełnosprawnością. Nie wiem jak wy, ale ja nie znam żadnego biegacza bez nogi. Czemu niepełnosprawni nie biegają skoro to im pomoże?
  • Odpowiedz
  • 17
@michalcorobisz ogólnie trzeba też raczej nie mieć depresji żeby zacząć w ogóle coś robić sportowo. Więc to że nie znasz biegaczy z depresją nie znaczy że bieganie leczy depresje tylko że jak masz depresję to nie biegasz. To jakbyś twierdził że bieganie leczy paraliż bo nie znasz żadnego sparaliżowanego który biega xD

Ale to że aktywność sportowa pomaga w leczeniu jest faktem - trzeba tylko pamiętać że nie jest lekiem samym
  • Odpowiedz
@michalcorobisz @Sen_Jak_Prawdziwy piszecie bzdety w stylu "ilu znasz biegaczy z depresja", równie dobrze można napisać "ilu znasz nie biegających bez depresji" dowód anegdotyczny, zwłaszcza jak ktoś wyżej wspomniał - błędny.
Uderzenie w stół pójście pobiegać są śmiesznymi poradami dla osoby która potrzebuje kompleksowe weryfikacji i leczenia.

Nie ujmuje tego że wysiłek fizyczny tworzy pewne neuroprzekazniki, ale nie jest to magiczny lek który wytworzy serotoninę lub zwiększy jej poziom w mózgu
  • Odpowiedz