Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się nad sensem istnienia.
Nie jestem najmłodsza, połowę życia -+ mam juz za sobą. Nie skarże się a raczej zastanawiam nad tym jak moje życie będzie wyglądać za 20,30,40 lat. Często myślę nad tym co jest po śmierci,ogólnie przemyślam nad umieraniem hmm nawet mnie to fascynuje. Nie jestem typem osoby która ma depresję więc nie patrzcie na mnie z tej perspektywy. Jestem raczej typem wojowniczki która brnie przez życie. Lata lecą co raz szybciej a ja jeszcze tyle chcę zrobić.
Losowe zdjęcie z mojej galerii.
#zycieismierc #zycie #smierc #rozkminy
iwaify - Zastanawiam się nad sensem istnienia.
Nie jestem najmłodsza, połowę życia -+...

źródło: temp_file7106672363236522849

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@iwaify: jeśli połowę życia masz już za sobą, to najprawdopodobniej za 40 lat już piach, więc nie musisz się nad tym zastanawiać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@iwaify Jeśli chodzi o strach przed śmiercią to u mnie jest dziwna sprawa. Ogólnie to nie boję się, bo wiem, że to musi kiedyś nastąpić i tyle. Jednak czasem w niespodziewanym momencie zaczynam odczuwać taki głębszy niepokój na myśl o tym jak wszystko przemija. Zdarza się to bardzo rzadko (1-3razy w roku) i trwa maksymalnie 5min. Wtedy przez moją głowę przelatuje nawałnica myśli o śmierci oraz próby wyobrażenia sobie tego co
  • Odpowiedz
@iwaify:

Często myślę nad tym co jest po śmierci,ogólnie przemyślam nad umieraniem hmm nawet mnie to fascynuje.

Bardzo ciekawe tez jest doświadczenie śmierci po psychodelikach. A sama kontemplacja tez wydaje się mieć wartość, która można nazwać duchową.
  • Odpowiedz
@iwaify: Jesteś stara tzn ile 41 lat? bo kobiety w Polsce to średnio do 82 lat dożywają z tego co pamiętam.
Co do tego co jest po śmierci no to z reguły każdy ma jakąś teorię wnioski itd.
Ogólnie to jest to samo jak wtedy gdy stracisz przytomność/śpisz, pomijajac fazę snu. czyli nic nie ma. Świadomość ludzka, to kim jesteśmy to mózg, jedno nie może istnieć bez drugiego, nie da
  • Odpowiedz
Zastanawiam się nad sensem istnienia.

@iwaify: Ludzie szukają większego sensu gdy im źle, po prostu pogódź się z tym że się starzejesz.
  • Odpowiedz
@kiszczak: bo się interesuje trochę nauka. Bez tego człowiek wierzył w różne rzeczy w tym i to że istnieją inne cywilizacje i kosmici xd.
na takiej samej zasadzie jak kiedyś ludzie wierzyli że każdego dnia toczą ze sobą walkę dwa bogowie, Bóg słońca Ra i Bóg nocy Seth, gdzie raz wygrywał jeden raz drugi i tak tłumaczono sobie dlaczego mamy dzien i noc.
  • Odpowiedz
@r5678 Przecież nie ma żadnego dowodu naukowego mówiącego o tym co jest po śmierci. No chyba, że przegapiłem, że ktoś to naukowo udowodnił. To podrzuć te badania, z chęcią się zapoznam.
Co do innych cywilizacji, to również w tej sprawie pozostaje mnóstwo naukowo nierozstrzygniętych kwestii przecież.
  • Odpowiedz
No ale co ma być, dusza ląduje w nowym ciele i cykl cierpienia zwany kołem kary rozpoczyna się od nowa. I tak to trwa, dopóki jesteśmy zamknięci w tym więzieniu.
  • Odpowiedz