Aktywne Wpisy

Jamniki2 +11
W poniedziałek pierwsza dywidenda od SCHD, 2 k usd xD i tak co trzy miesiące (co roku 10% więcej) jakby się uprzeć do można by już w-----ć palę i siedzieć w Tajlandii chyba co? Dobijemy do 15k zł miesięcznie i pomyślimy... bo na pokładzie dzieciak za 3 miesiące.
ALL IN SCHD, jak będę przechodzić na emeryturę za pare lat, a mam już 27 wtedy jepq przymaksuję.
Na fotce niżej symulacja następnych lat
ALL IN SCHD, jak będę przechodzić na emeryturę za pare lat, a mam już 27 wtedy jepq przymaksuję.
Na fotce niżej symulacja następnych lat

źródło: Zrzut ekranu 2025-03-26 o 21.22.10
Pobierz
arturek98c +70
nie róbmy z aborcji najważniejszego tematu dla Polski i Polaków, bo to POwski as z rękawa do manipulowania kobiet, które nie znają się na polityce. A aborcji i tak nie wprowadzą, bo nie mieliby czego obiecywać
#kanalzero
#kanalzero
Na własnej skórze przekonuję się, że polski system podatkowy jest nieprzyjazny dla mniej zamożnych.
Tutaj trzeba być na prawdę zamożnym, żeby móc przyjąć darowiznę.
Dziadek zostawił po sobie mieszkanie i testament. I napisał następująco. 20% dla brata, 20% dla mnie i 60% dla cioci. Jako, że potrzeby mieszkaniowe brat i ciocia mają zaspokojone, to chcą zrobić dla mnie darowiznę. Reszta rodziny też za. Pomyślałem, że cudownie! W końcu, ile to może kosztować notarialnie i podatkowo? Kilka tysiaków? Co tam...
No i zacząłem sobie wyliczać, zakładając wartość, którą może trafię w wycenę rzeczoznawczyni.
Najpierw liczę brata. Czyli pierwsza grupa podatkowa, odjąć kwotę wolną od podatku, zliczam progi i wychodzi akceptowalna kwota kilku tysięcy złotych. Okej, no to jedziemy dalej.
Ale schody zaczęły się, ponieważ uświadomiłem sobie, że dla swojej Cioci jestem w drugiej grupie podatkowej! A tam od kwoty darowizny powyżej 23 655 złotych jest aż 12% podatku!!! AUĆ!!! I zakładając wartość 500 000 złotych wyjdzie około 35 koła!
A co jeśli wycena będzie o kilka czy kilkanaście procent wyższa z powodu dobrej lokalizacji itd? I co z tego dla niej, że mieszkanie jest jeszcze do porządnego odświeżenia. No, ale śródmieście miasta wojewódzkiego, modne restauracje i przedszkole pod oknem.
I wyjdzie na to, że przy swoich wstydliwie niskich zarobkach całe moje oszczędności, które chciałem włożyć w odświeżenie mieszkania, pójdą na PODATKI. A nawet nie wiem, czy na nie w zupełności starczy. A przecież, jeszcze notariusz za darmo nie pracuje... A gdzie elektryk czy hydraulik...?
Po tych (i obawiam się że zbyt optymistycznych) wyliczeniach dotarło do mnie, że jestem pariasem, który zamiast zaliczyć awans społeczny, który daje własny kąt, to ma mieć "wybór". Wypstrykać się na podatki, albo powiedzieć "sprzedawajmy, chcę swoje 20%".
Możecie się śmiać, ale uważam że posiadanie takich oszczędności przy zarobkach typu 110 procent pensji minimalnej jest dla mnie osiągnięciem. I na prawdę będzie mi ciężko się z nimi pożegnać, ponieważ dawały mi psychiczny komfort i bezpieczeństwo.
Ktoś powie klasykiem "weź kredyt, zmień pracę", to ja powiem, że w moim zawodzie płaci się bardzo słabo i co najwyżej mógłbym swojego janusza biznesu zamienić na drugiego janusza biznesu, ale na przykład z dłuższym dojazdem, czy chu*owszą atmosferą - po co? A co do kredytów. Przecież wszyscy na wykopie wiemy, że Polacy mają najdroższe kredyty w Europie.
I jak tu założyć rodzinę? Widzę po sobie, dlaczego demografię szlag trafia.
A ja po tym wszystkim czuję się na prawdę podle.
#podatki #zalesie #mieszkanie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
🧙🏻 Prowadzę anonimowe mirko już 2 lata, ale nikt mi nie pogratuluje, bo jestem ze wsi. Wspomóż projekt
Ale co kogo obchodzi dziedziczenie i jaki to ma wpływ na demografię? Jesteś w dobrej sytuacji i powinieneś się cieszyć.
Demografię trafia szlag bo jest dobrze, aż za dobrze, cała masa możliwości, praca z której można czerpać kasę zastępuje rodzinę.
A co do ciotki,
NIe mozna zaczarowac, ze ona da matce, co jest grupa 0? A potem ta matka da swojej siostrze/bratu, potem ona/on dla rodzica a rodzic dla Ciebie?
Duzo naokolo, ale taniej niz podatek :D
@Rudz1elec: darowiznę udziałów robi się notarialnie, a nie kartką papieru. To też kosztuje, a takie „skakanie” wyniosłoby pewnie więcej.
Ewentualnie Ci, ktorzy dostali niech sprzedadza. A darowiny niech robia gotowkowe. Wtedy tylko trzeba zglosic do US, a nie trzeba notariusza
@Hurry_up: tak doradzaj mu takie coś, a potem dostanie to inna osoba w kolejności która nie musi się zgodzić i 60% będzie jej. Op dobrze pisał, to się tak robi a nie żadne zrzekanie się jak w kolejce jest ktoś inny
XDDD
Raz od całej rodziny były pisma rezygnacji przyjęcia zachowku, innym było wezwanie wszystkich w sprawie nienotarialnego testamentu, nikt poza tym co było ustalone ze ma wszystko dostać się po prostu nie pojawił w sadzie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
Darowizna od brata jest darmowa.