Wpis z mikrobloga

@SendMeAnAngel: najbardziej szkodzi jak zamkniesz w kloszu i ciepło nie ma gdzie uciec, temperatura pokojowa nie szkodzi jakoś bardziej bo to normalna rzecz przy eksploatacji. wydaje mi się że częste włączanie też nie bo to szkodziło świetlówkom a ledy dobrze znoszą wszak nawet w światełkach rowerowych są te opcje mrugania
  • Odpowiedz
@NaPagonieGwiazdkiTrzy: nie wiem, ile to często, ale w ciągu kilku lat już kilka poszło w ten sam sposób - pstrykasz kontakt i nic się nie dzieje, a wcześniej zero problemów, natomiast chwilę temu w łazience żarówka z Action pomigała trochę i przeszła w tryb pulsacyjny (nie reklamuję, bo zgubiłem opakowanie i paragon). Zdarzało się, że świeci i nagle gaśnie, ale to rzadko - zwykle jest tak, że włączasz kontakt i
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: ta akurat bardzo rzadko świeciła, stąd mój niepokój, o co chodzi

a ten kondensator ot tak sobie wysycha czy w konkretnych warunkach? może dobiorę się do żarówki w wolnym czasie

LED to miała być przełomowa technologia, lepsza od świetlówek, a tylko produkujemy więcej elektrośmieci. Jak ktoś się nie zna, to myśli, że tak ma być - po prostu spaliła się i kupuje nową. Tanie LED-y z Makro i Action nie wytrzymują
  • Odpowiedz
Hipoteza o kondensatorze jest mocno prawdopodobna, bo w dzień temperatura dochodziła do 20°C w cieniu, okna i drzwi zamknięte, chodził komputer i musiało być bardzo gorąco. Pisałem o przegrzewaniu się komputera i generalnie panował zaduch do momentu solidnego przewietrzenia pomieszczenia po zimie. Wcześniej w ogóle nie było przepływu powietrza.

Ale to świadczy o niskiej jakości komponentów w żarówce LED czy tego nie da się obejść nawet w droższych żarówkach?
  • Odpowiedz