Wpis z mikrobloga

Mircy, robił ktoś z Was odprowadzanie wody deszczowej do zbiornika podziemnego zlokalizowanego ~30 m od ujścia rynny? Mam dwie rynny spustowe po stronie domu, gdzie do zbiornika na deszczówkę jest 20 m i około 30 m. Nie mam do końca pomysłu jak to zrobić.

Pomożecie?

#budujzwykopem #budowadomu #budownictwo #deszcz #mojawoda
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Hmrogrz taki mam plan, ale zbiornik na deszczówkę jest około 40 cm pod powierzchnią ziemi, a zrobić równy spadek o 40 cm na odległości 30 m (i do tego z zakrętem), to kurde trochę wyzwanie.

I myślę, jak to mądrze zrobić.
  • Odpowiedz
@mkarweta: Ale możesz rurę podpiąć dużo niżej niż te 40cm i tak woda wyrówna poziom tylko zabezpiecz aby syf nie spływał do rur jakimś filtrem.
  • Odpowiedz
@mkarweta: możesz wykopać trochę głębszy rów, ustawić wskaźnik laserowy tak aby laser pokazywał odpowiedni spadek i potem układać rurę tak aby np była w każdym miejscu 1cm pod laserem. Tylko potem musisz tak to zasypać żeby nie rozwalić.
  • Odpowiedz
  • 0
@Apelantur @lobo @Fredi_Kamionka_Gmina_Burzenin myślałem, żeby kupić trójnik 45°, zamontować do w pionie i zrobić "przepompownię", tak żeby woda pod strony wejścia 45° wlatywała z rynny, na dole zabetonować i folią w płynie pomalować, a na górze wstawić kolanko 90° w kierunku zbiornika.

Jak będzie się w "przepompowni" podnosił poziom to w końcu zacznie lecieć dalej.

Ma to sens?
  • Odpowiedz
@mkarweta: A jak chcesz mieć idealnie spadek to weź dwumetrową poziomnice, do jej końcówki przyczep 1,3cm klocek i co 2 metry w rowie wbijaj sobie kołek i jego wysokość ustawiaj z poziomnicą z poprzednim słupkiem, a jak masz laser to nawet prościej co metr sobie ustawiaj punkt co 0.65cm niżej jak masz wszystkie to sobie "wygładź" wyciągnij kołki i kładź rury.
  • Odpowiedz
@mkarweta jak sie zapewni to wyleci woda dachem???
Ja mam spiete rynny,lecą do pojemnika plastikowego 3m3,a potem zrobiony przelew do 6 kregow wkopanych(studnia chlonna) do tego 10t zwirku obsypane w kolo,zeby mialo sie gdzie rozsaczac.
Rynny mam wysoko bo spadkow nie mam duzych, do tego woda wysoko.
  • Odpowiedz