Wpis z mikrobloga

W komentarzach pod znaleziskami dotyczącymi wyludniania wsi zawsze jest sporo komentarzy typu: "bzdury, bo u mnie na wsi to się pełno domów buduje!".

Potem się okazuje, że ta wieś to tak naprawdę sypialnia dla dużego miasta 15 km dalej XD

#demografia #polska #nieruchomosci
  • 59
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 10
@pamareum

@SilesianPill: Łódź i Śląsk podobno też szybko wymierają, a wcale tego nie widać. Korki są ogromne, w centrach handlowych, aquaparkach kolejki rodzin z dziećmi

Jeśli chodzi o GZM to mieszka tutaj tak dużo ludzi, że nawet przy sporym tempie wyludniania nadal będzie dosyć tłoczno. Plus jest bardzo dużo imigrantów, nie tylko w Katowicach, ale we wszystkich miastach aglomeracji.
  • Odpowiedz
  • 5
@botereq

Jak ostatnio sprawdzałem to w samych Katowicach realizowanych jest obecnie 30-40 inwestycji mieszkaniowych, z czego na pojedynczą inwestycję składa się czasem z 8 budynków. No ale pojedyncze bloki też budują.
  • Odpowiedz
Łódź i Śląsk podobno też szybko wymierają, a wcale tego nie widać.

@pamareum: bo to nie są nagłe zmiany, a powolne.

U mnie w mniejszym mieście też wymierania nie widać, sklepy pełne, w godzinach szczytu korki, domy na obrzeżach się budują, mieszkania sprzedają, gdzie się nie obejrzeć ludzie z wózkami i małymi dziećmi. A jednak liczba urodzeń jest niższa o 50% na przestrzeni kilkunastu lat i 2x więcej ludzi umiera
  • Odpowiedz
@pamareum: no właśnie małe miasto pośrodku niczego w kujawsko pomorskim, a prężnie się rozwija i wygląda dobrze. Jak jechałem na woodstock dobre wrażenie na mnie zrobiło, tak samo wałcz XD z Piłą trochę gorzej, ale też jako tako sobie radzi.
  • Odpowiedz
@SilesianPill: zależy od regionu. Od dwóch lat mieszkam na wsi 40km od Trójmiasta. Ta wieś jak i okoliczne mocno się rozbudowują cały czas, ale oczywiście w takim warmińsko-mazurskim wsie się wyludniają.
  • Odpowiedz
@pamareum:

duże miasta wyglądają jeszcze lepiej i wygrywają rywalizację

To po drugiej stronie odry chyba ¯\(ツ)/¯
W Polsce masz, smog korki, syf, coraz większe dysproporcje społeczne, betonoza, niedziałający sektor publiczny, mówię o Ładnych miastach, które fajnie żyją i prosperują, a nie o jakichś dystopiach dla wage-slave'ów 28m2, z ukraińcami za ścianą, kameruńczykami za drugą, a za 3 airbnb na dole. Gdzie tylko słyszysz walenie kolanem o ściane i damskie krzyki. Już abstrachując
  • Odpowiedz
@zmarnowany_czas: Czyli widać że to dobrze że liczba urodzeń spada. Skoro małe ośrodki miejskie radzą sobie dobrze bez dużej fali dzieciaków. Moim zdanie obecnie mamy przesyt ludności w Polsce (w aspekcie tego jak możemy wykorzystać obecną pulę osób). A przynajmniej nie ma żadnego pomysłu na zagospodarowanie obecnej populacji.
  • Odpowiedz
@SilesianPill Wyludnianie ośrodków wiejskich i mniejszych miast to normalne przy obecnym ustroju, życie w dużym mieście jest poprostu łatwiejsze i często atrakcyjniejsze. To samo dzieje się na zachodzie, USA, a nawet w Chinach. Przy lepszej demografii problem, byłby ten sam.
  • Odpowiedz