Wpis z mikrobloga

Szukam jakiegoś rowera. Możecie coś polecić?

Dawno nie jeździłem i nie wiem co teraz ile kosztuje. Szukam czegoś do jazdy po mieście kilka razy w tygodniu co by wrócić do formy i zrzucić pare kilo. Jaki rozmiar ramy i kół szukać? Mam 172cm wzrostu i ważę 117.6 kilo.

Generalnie im taniej tym lepiej, ale nie chce też kupić czegoś co nie będzie się do niczego nadawać. Aby miał przerzutki i wygodne siodełko.

#kolarstwo #rower #szosa #gravel #sport #chudnijzwykopem
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@milo77:
Patrz jaki zbieg okoliczności :) Ja akurat mam szosę na ten wzrost na sprzedaż. No i waga chyba też, bo do 120 kg jest.
Rama aero węgiel, pozycja też mocno aero.
Koła węgiel stożek 50 mm, bezdętkowe.
Napęd SRAM 12s trochę Force, trochę Rival.
  • Odpowiedz
@milo77: siodełko z dziurą polecam, chociaż przy takiej wadze może za bardzo się wbijać, więc może szersze modele warto spróbować tych z dziurą.

Odnośnie modelu to chyba najtaniej idzie kupić MTB. Dlaczego MTB do miasta? Bo ma duże opony, które będą lepiej amortyzować, ciężej przebić je poprzez snake bite (dobicie rawki do opony).

Dopiero jak zrzucisz parę kilo to polecam kupić coś docelowego. Wtedy będziesz wiedział już co i jak, jakie
  • Odpowiedz
@milo77: jeśli nie chcesz się doktoryzować i potrzebujesz sensowny rower entry level, to decathlon jest bezpiecznym wyborem. Wszystko tam jest raczej sensownie wycenione i spełnia minimalne wymogi jakościowe.
  • Odpowiedz
@Kexu: @milo77 Przede wszystkim idź do sklepu rowerowego, usiądź na tym rowerze, jakaś krótka przejażdżka, popytaj, porozmawiaj.

Przy tej wadze też chyba rozpocząłbym od MTB. Niby jakiś cross byłby lepszy do miasta, ale czy przy Twojej wadze? Nie sądzę.

Ale tez przygotuj się na wydatek przynajmniej 1,5k - 2k.
  • Odpowiedz
@milo77: ok już mówię co będzie dla Ciebie najlepsze i najwygodniejsze uwzględniając brak wiedzy (nie musimy się na tym znać przecież!) masę i wzrost

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-kross-level-4-0-cues-pd41468/?v_Id=226265

dlaczego mtb? Da Ci więcej możliwości jeżdzenia, stabilną wygodną pozycję, szerokie opony, ogólnie mniej bolączek na przyszłość i obecność.
Dodatkowo w tym krossie masz amortyzator olejowo powietrzny który działa o wieele lepiej niż zwykły sprężynowy. Wygoda ponad wszystko. Podziękują Ci potem ręce, nadgarstki, kręgosłup d--a
  • Odpowiedz