Aktywne Wpisy

MonazoPL +154
Bonżur przyjaciele!
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜
źródło: santander 1060
Pobierz
źródło: comment_GaLbyUZfBINJgAZkMkPrL4qct4kzIaJ3
PobierzJak nazywacie tę część chleba?
- Chlubka 18.9% (17)
- Brzuszka 17.8% (16)
- Skrajka 41.1% (37)
- Ogonek 22.2% (20)

W międzyczasie ING, jak i większość innych banków w PL rok po roku notował rekordowe zyski.
Co z tematem robią instytucje państwa? Otóż POTĘŻNY UOKiK zachęca sektor bankowy, by wychodził do klientów z lepszą ofertą oszczędzania.
To jest absurdalne jak w tym państwie z kartonu nic nie chroni obywatela i potencjału na zmianę w tym temacie nie widać przy jakichkolwiek rządach.
#banki #oszczednosci #kredyt #panstwozdykty #polska
źródło: image (4)
Pobierz@PavelNedved: Czyli państwo ma ci gwarantować zarobek na koncie prowadzonym przez prywatną firmę, tak? Ciekawe podejście. Takie tylko trochę roszczeniowe. A tłumacząc mechanizm ekonomiczny - musisz zrozumieć, że banki mają dziś dostęp do takiej ilości niemal darmowych pieniędzy, że i tak dziwne jest, że oferują jakiekolwiek oprocentowanie. Dlaczego ktoś miałby ci płacić konkretne wynagrodzednie za coś, co może mieć za (prawie)
@PavelNedved: Ale czego ty niby oczekujesz? Państwo ma na siłę zmuszać banki, żeby przyjmowały twoje depozyty za określoną stawkę?! Szczególnie w sytuacji, kiedy zgodnie z regulacjami bankowymi, depozyty na kontach oszczędnościowych nie są w pełni uznawane za kapitał, który można wykorzystać na udzielanie kredytów? Tak,
@pepedros akurat sam nie trzymam w banku więcej niż 'poduszki' natomiast statystyka sugeruje, że większość Polaków nie inwestuje i większość oszczędności trzyma na depozycie - wiedza o inwestowaniu dalej jest mała, strach przed nim spory.
@nieustawne_lustro Jeśli tak to przedstawiasz to zasadniczo
@PavelNedved: Zaraz, państwo ma zmusić bank, żeby zrobił konto oszczędnościowe na 6% oraz zmusić ludzi, żeby brali kredyty na 30%? Rozumiesz, że to nie są dwie
@PavelNedved: Właśnie próbuję zrozumieć rolę jaką chesz przypisać państwu w tym wszystkim. Państwo gwarantuje (poprzez BFG), że grosza z kwoty do równowartości 100 tys. euro nie stracisz, jeśli powierzysz taką kwotę licencjonowanemu przez państwo podmiotowi. Mało? Takiej gwarancji nie masz nigdzie indziej. A, że chciałbyś zarabiać na kapitale, nie wkładając w to żadnego wysiłku, to już naprawdę nie jest kwestia zadań państwa.
@PavelNedved: A nie pomyślałeś, że im gorsza oferta banków tym więcej ludzi kupi PAŃSTWOWE obligacje skarbowe? i nikt nie musi wtedy dać na obligacjach większego oprocentowania?
@Hi_Lo_Hi W przypadku oprocentowania depozytu myślę że wystarczyłoby wymuszenie "symetrii" regulaminu - jeśli bank potrafił w 2019 jasno określić na jakiej podstawie obniża oprocentowanie depozytu (spadająca wartość inflacji utrzymująca się przez pół roku) na podobnych zasadach warunki depozytu powinny się
źródło: Screenshot 2025-03-13 at 12.52.39
Pobierz@PavelNedved: Uproszczenie, które ma pomóc zrozumieć zależności, jakie występują w bankach. Z jakiegoś niesamowitego powodu, uznajesz, że jestem jednym z libków/konfederatów od wolnego rynku. Nie bierzesz nawet pod uwagę, że mając poglądy po lewej stronie, mogę krytykować nielogiczne żądania, które tutaj wysuwasz?
@PavelNedved: Nie, nie zostawia. Twój wykres nie ma najmniejszego sensu. Lokata na stały procent udzielona klientowi jest hedgowana poprzez swapa. Rynek swapów w PLN jest słaby, co oznacza, że bardzo często nie ma możliwości 'taniego' zabezpieczenia pozycji. Żaden bank nie może sobie pozwolić
@PavelNedved: Nie wiem w jakiej braży pracujesz, ale uważam, że państwo powinno wymusić obniżenie ceny produktu, który oferujesz a także Twojego wynagrodzenia w przypadku deflacji. A także
Może wyjaśnię mój chłopski rozum - to logiczne, że każdy bank z racji presji udziałowców itd będzie dążył do jak najlepszego wyniku finansowego, natomiast myślę że może to sprzyjać nadmiernemu wykorzystywaniu pozycji banku
@PavelNedved: Będzie dosyć długo, ale właściwie postaram się wyjaśnić.
Pierwsze, od czego trzeba zacząć to zrozumienie, że bank chce, żeby wszystkie ich aktywa i zobowiązania oparte były o stopy zmienne. To jest sytuacja, w której bank nie posiada ryzyka rynkowego. Dzięki temu wahania stóp procentowych
źródło: obraz
Pobierz