Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Potrzebuję spieniężyć część obligacji.

Czy dobrze rozumuje że w 1 kolejności powinnam spieniężyć TOS0527 (6,4% na 3 lata) a następnie EDO1033 (obecnie generuje 5,8% i ma najniższą wartość na przyszłość 1,25%) - pogrubiłam te obie serie.
Z drugiej strony na tej najstarszej serii mam skumulowane odsetki z czasów, kiedy oprocentowanie było wysokie a teraz od nich też dostaje odsetki. Niestety nie jestem dobra w excele....

Moje obligacje to:
- EDO1033 które w 1 roku dawały 7,25% a obecnie 5,8% a w następnych latach maraża 1,25% + inflacja
- TOS0527 (6,4% na 3 lata)
- EDO0834 - w 1 roku 6,80% a w następnych latach marża 2,00% + inflacja
- EDO0734 - w 1 roku 6,80% a w następnych latach marża 2,00% + inflacja
- EDO0634 - w 1 roku 6,80% a w następnych latach marża 2,00% + inflacja
- EDO1233 które w 1 roku dawały 7% a obecnie 6,5% a w następnych latach marża 1,50% + inflacja

#gielda #obligacje #edo #tos #inwestycje #inwestowanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: TOS warto trzymać, gdy jest możliwość spadku inflacji. Jak inflacja spadnie nawet do 4%, to TOS będą bardziej opłacalne. Zawsze to jakaś dywersyfikacja portfela. Tak jak wyżej napisał, sprawdź opłaty za przedterminową sprzedaż dla każdej.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: z tego co widzę, to wszystkie twoje EDO mają 2zł/obligację opłaty za wykup. Ciężko doradzić, jeżeli uważasz, że inflacja będzie wysoka to sprzedaj TOS, jeżeli uważasz, że inflacja będzie niska, to sprzedaj EDO (tu celowałbym w te z najniższym %)
  • Odpowiedz