Mam ustalone w PKO BP że ratę za kredyt hipoteczny ściąga mi 14 dnia każdego miesiąca. O ile 14 na 15 nie zahacza o weekend to wstaję rano 15 i rata spłacona. A co w wypadku jak jutro czyli 14 na 15 zahacza o sobotę. Wstanę rano i pesos będzie pobrane czy dopiero w poniedziałek?
@zolnierzzezmechu ratę pobieramy w czasie nocnego przetworzenia. Jeżeli data spłaty raty przypada na dzień wolny od pracy, ratę pobierzemy w najbliższym dniu roboczym również w nocy. Jeśli masz datę spłaty raty 14.03.2025, to ratę pobierzemy jutro w nocy.
@zolnierzzezmechu: Tylko miej na uwadze, że teraz cukierkowo i pobierzemy spokojnie po weekendzie i inne słodkie słówka. A za 3 lata jak pójdziesz z jakimś wnioskiem to wyciągną że miałeś przeterminowane (o jeden/dwa dni ale zawsze) płatności i będzie mniej miło.
@d0x8h7 ale ja kasę mam na koncie. Pytam z ciekawości bo nadpłacam małymi kwotami i ważne dla mnie kiedy ściągają by zlecić nadpłatę. Bo jeżeli odsetki są wyższe od nadpłaty to nie nadpłacisz. O to sekret po co mi to 😀
@zolnierzzezmechu: Tylko miej na uwadze, że teraz cukierkowo i pobierzemy spokojnie po weekendzie i inne słodkie słówka. A za 3 lata jak pójdziesz z jakimś wnioskiem to wyciągną że miałeś przeterminowane (o jeden/dwa dni ale zawsze) płatności i będzie mniej miło.
@d0x8h7: @zolnierzzezmechu Obowiązkiem kredytobiorcy jest zapewnienie środków na rachunku w wybranym dniu. Umowa kredytowa reguluje również kwestię dni wolnych od pracy. W zależności od umowy środki
@marcpol: Ale ja wcale nie wątpię w to. Środki są zapewnione. Bank teraz słodko pisze i obiecuje. Miałem podobną sytuację i po czasie okazało się, że ocena kredytowa jest słaba bo jednak płatności nie spływały w wyznaczony dzień spłaty tylko w kolejny/dwa dni później. I ten fakt jest zapisywany w historii. Po trzech latach konsultantowi nie wytłumaczysz, że weekendy czy święta wypadały w dni spłaty. W arkuszu spłat widnieje to
@marcpol: Owszem, ich błąd. Reklamacja była nawet uznana. Ale czas minął, korzystny moment na pewne rzeczy przeleciał. A druga sprawa jest taka, że to coś co można wyłapać. Ile takich rzeczy przechodzi bokiem niezauważonych? I ponownie. Ja jako klient mam się znać na wewnętrznych procedurach? Ile osób nie wie o takich praktykach? Ogólnie zwracam tylko uwagę na słodkie pierdzenie banku/doradców/przedstawicieli że to na spokojnie, to się samo po weekendzie zrobi
@d0x8h7: Błędy po stronie banku w zakresie księgowania środków lub raportowania do BIK się zdarzają. Są to jednak tylko jednostkowe przypadki. Nie mamy na to wpływu i trudno mówić tutaj o jakichkolwiek dodatkowych działaniach ze strony autora - przecież nie będzie co miesiąc pobierał raportu z BIK. W tej chwili wszystko odbywa się zgodnie z umową kredytową.
@zolnierzzezmechu automatyczną spłatę pobieramy w czasie nocnego przetworzenia. Jeżeli data spłaty raty/ nadpłaty przypada na dzień wolny od pracy, ratę pobierzemy w najbliższym dniu roboczym również w nocy.
#kredythipoteczny #pkobp
Więc jeżeli będzie 14 w niedzielę to rata zostanie dopiero pobrana w nocy z poniedziałku na wtorek?
@d0x8h7: @zolnierzzezmechu Obowiązkiem kredytobiorcy jest zapewnienie środków na rachunku w wybranym dniu. Umowa kredytowa reguluje również kwestię dni wolnych od pracy. W zależności od umowy środki
Po trzech latach konsultantowi nie wytłumaczysz, że weekendy czy święta wypadały w dni spłaty. W arkuszu spłat widnieje to
@d0x8h7: To błąd po stronie banku. Jeśli płatności były dokonywane zgodnie z umową to powinieneś złożyć reklamację.
A druga sprawa jest taka, że to coś co można wyłapać. Ile takich rzeczy przechodzi bokiem niezauważonych?
I ponownie. Ja jako klient mam się znać na wewnętrznych procedurach? Ile osób nie wie o takich praktykach?
Ogólnie zwracam tylko uwagę na słodkie pierdzenie banku/doradców/przedstawicieli że to na spokojnie, to się samo po weekendzie zrobi
Mam zleconą nadpłate na dziś to kiedy ona zostanie rozliczona?
A co w sytuacji kiedy zlecę nadpłatę w ten sam dzień co spłacanie raty?
Komentarz usunięty przez autora