Wpis z mikrobloga

No elo,
Kto dostał spamowego smsa, mimo że od lat chroni swój numer telefonu? No ja.
Kto zadzwonił do firmy żeby zapytać dlaczego robią takie brzydkie rzeczy? No też ja.
Kto został wyśmiany przez właściciela firmy? Zgadliście, też ja.
Kto napisał maila do firmy która im zleciła kampanię marketingową i r------ł kontrakt? Owszem, nadal ja xD

Mój numer jest w dumpie z moreli sprzed 10 lat i wydawało mi się, że już przewalczyłem każdą firmę która niespecjalnie się przejmuje brakiem zgody na marketing bezpośredni. Zwykle wystarczyły 2-3 maile z żądaniami przedstawienia zgód i dostawałem przeprosiny, wczoraj coś mnie podkusiło i zadzwoniłem do spamerów. Chłop mnie wyśmiał ¯\(ツ)/¯
Wysłałem na nich adres iodo żądanie żeby mi opisali w jakich to okolicznościach stwierdziłem że dobrym pomysłem będzie dostawać śmieciowiadomości. Ale tak siedzę i mówię, no mało coś xD To naskrobałem maila do zleceniodawcy - firmy Pan Paragon. Opisałem całą sytuację, opinie o ich zleceniobiorcy (1/5 gwazdek w całym necie) i poprosiłem żeby przemyśleli komu powierzają rozsławianie swojego produktu. Odpisała mi prezes zarządu XD reszta na screenie. Czwartek poranek i humor gituwa.
#afera #rodo #heheszki
Raum - No elo,
Kto dostał spamowego smsa, mimo że od lat chroni swój numer telefonu? ...

źródło: image

Pobierz
  • 73
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Noct: tak, tak, mój numer jest dostępny - wychodzę z założenia, że każdy, kto ma sprawę do aplikacji PanaParagon, powinien mieć szansę się z nami skontaktować w skuteczny sposób. Z firmą, o której mowa w poście i która zrobiła te wysyłkę SMS już wyjaśniamy temat i na pewno nie odpuścimy wyjaśnienia tej sprawy do końca .
  • Odpowiedz
@Noct: tak, tak, mój numer jest dostępny - wychodzę z założenia, że każdy, kto ma sprawę do aplikacji PanaParagon, powinien mieć szansę się z nami skontaktować w skuteczny sposób. Z firmą, o której mowa w poście i która zrobiła te wysyłkę SMS już wyjaśniamy temat i na pewno nie odpuścimy wyjaśnienia tej sprawy do końca .

@AntoninaGrzelak: nikt do panparagon nie ma pretensji
  • Odpowiedz
@Raum: czy istnieje coś co ułatwi zabezpieczanie swoich kont i haseł? Nigdy o to specjalnie jie dbałem. Kont i haseł mam w setkach i rpzy ogromie informacje ze nie są już bezpieczne.
Pozostaje tylko lecieć po kolei i naprawiać?
  • Odpowiedz
Czwartek poranek i humor gituwa.

@Raum: zmarnowales pewnie kilka godzin, troche nerwow, pyskowke z jakims scamerem i masz dobry humor? Jutro dostaniesz kolejnego takiego smsa, tylko od innej firmy krzak xD
  • Odpowiedz
Ja kiedyś wykazałem się anielską cierpliwością i determinacją i wysyłałem pisma z zapytaniem od kogo i kiedy zakupili mój numer. Na początku był łańcuszek kilku Polskich firm, później jakieś zagraniczne. Nie zawsze od razu i nie zawsze szybko, ale finalnie udawało mi się dostać informacje od kogo kupili mój numer. Aż dotarłem do jakiejś firmy (możliwe, że to fejkowa informacja) gdzieś na jakiejś komunistycznej wysepce, i tak się ślad urwał. A tym
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 3
zmarnowales pewnie kilka godzin, troche nerwow, pyskowke z jakims scamerem i masz dobry humor?

@Pwado: Tak, a o co chodzi?

• Odpowiedz
via Wykop
  • 2
Pozostaje tylko lecieć po kolei i naprawiać?

@FormalinK: Ja tak zrobiłem. Moje dane były w dwóch dużych leakach i sukcesywnie n-----------m się z każdą firmą która je wykorzystywała. Ostatnie spamy miałem koło 2022 od fotowoltaiki (słynna Klara Sobieraj) ale jak powysyłałem przedstawicieli parę razy na losowe wiochy to dali mi spokój. Na prawne sposoby mieli ostro w------e.
Ekspertem od fizycznej ochrony danych nie jestem, jedynie kształciłem się w kierunku inspektora
  • Odpowiedz
@Raum: Kierowniku złoty - jak to zrobić żeby do mnie nie wydzwaniały jakieś dziwne boty z kredytami lub fotowoltaika? Masz jakieś tipy co trzeba zrobić?
  • Odpowiedz
Kierowniku złoty - jak to zrobić żeby do mnie nie wydzwaniały jakieś dziwne boty z kredytami lub fotowoltaika? Masz jakieś tipy co trzeba zrobić?

@greenbox: wziac kredyt i zalozyc fotowoltaike xD
  • Odpowiedz
@Pwado: Zastanawiam się jak mogę zidentyfikować firmę po numerze telefonu, bo niektóre to nawet się nie pojawiają w Google na stronach typu stopspam. Może jest jakiś trick? Bo jak na razie to tylko blokowałem te numery
  • Odpowiedz
@Raum: Mordeczko, tak dbasz o higienę swoich danych osobowych, a komplet pani z zarządu wrzuciłeś do sieci. Troszkę niekonsekwentnie.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 4
@greenbox: Możesz odbierać i żądać kontaktu z inspektorem danych osobowych danej firmy. Mają obowiązek podać. Teoretycznie oczywiście, bo czasami się po prostu rozłączają jak wiedzą że lecą z lewizną xD
Ale jak podadzą to wysyłam maila o mniej-więcej treści:

W związku z kontaktem telefonicznym o charakterze marketingowym na numer XXXXXXXXX w dn. XX/XX/XXXX o g. XX.XX proszę o podanie informacji:

- Kiedy i w jaki sposób została wyrażona na przetwarzanie danych w celach marketingowych
  • Odpowiedz