Wpis z mikrobloga

Fajna sprawa z tą fotowoltaiką, pierwszy dzień za mną i się człowiek uśmiecha widząc, że nie pobrał z sieci nic przez cały dzień :). Szkoda tylko, że tyle ta zabawa kosztowała, ale coś za coś. Jak mi się zamortyzuje koszt instalacji to już zupełnie będę szczęśliwy :).

#fotowoltaika
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 0
@Breaking-DAD: No ja będę więcej przez pompę ciepła, ale zobaczymy jak to wyjdzie kosztowo podliczając sprzedaż prądu w ciągu roku + mniejszą produkcje w zimę. Z ciekawości jakie masz zużycie i moc instalacji?
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Dalegor_: Żebyś wiedział :)

@lobo: fotowoltaika przy netbilingu niewiele pomoże zaoszczędzić na funkcjonowaniu pompy ciepła.

@katana55 Nie zgodzę się w pełni, z moich wyliczeń powinno mi znacznie zredukować koszt. Dla przykłądu przyjmę liczby z https://globenergia.pl/instalacja-fotowoltaiczna-ile-energii-produkuje-realnie-w-ciagu-roku/ jako prawdziwe czyli, że listopad, grudzień, styczeń i luty wygeneruję łącznie tylko 1000kwh to dzięki magazynowi (20kwh) praktycznie 100% zużyję, w te 4 miesiące zużywam koło 3000kwh więc samo to zmniejsza mi
  • Odpowiedz
@lobo: Z takim magazynem to rzeczywiście będzie różnica. Czy robiłeś może jakieś szacunkowe obliczenia w jakim czasie zwróci się cała inwestycja? Planujesz ładować magazyn i wysyłać do sieci jak są wyższe ceny, tak? Mi się udało założyć instalację w netmeteringu, to wygląda to naprawdę dobrze. 6kWp założone w 2021 zwróci się po 4,5 roku, a dołożone 4kWp w tamtym roku z okazji montażu pompy po niecałych 4.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@mateuszjestfajny:
Falownik DEYE V-TAC HYD 12 kW
Bateria V-TAC 19,2 kWh Rack
22 szt. Panele Monokrystaliczne OSDA 450 W Full Black
i do tego przełącznik offgrid całość 3 dni robocze 50 000zł brutto i powinienem mieć 23 000zł zwrotu za mój prąd. Prawdopodobnie sobie zwiększę o dodatkowe 5kw na dachu i może 10kw baterii bo będę stawiał drugi budynek tylko mały dla jednej osoby, ale to będę pod koniec roku
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@mateuszjestfajny: Brat ma od kilku lat + nie widziałem jakichś większych uwag no i pozwala na pracę ciągłą w offgrid gdzie u konkurencji tego nie ma. Cenowo też spoko, a sam sprzęt wygląda nieźle jakościowo.
  • Odpowiedz