Wpis z mikrobloga

@sberatel: @PieknyWojciech OneDrive to zrujnował ROK temu u wielu ludzi (u mnie o dziwo działa z 3 osobami) i dziesiątki tysięcy mają ten problem, przez tyle czasu Microsoft nie zrobił nic! https://answers.microsoft.com/en-us/msoffice/forum/all/onedrive-shared-folders-always-open-in-webbrowser/11daa228-a99c-41a3-b336-234a328b049b
Miazga jak takie wielkie usługi potężnych firm są rujnowane przez korporacyjny b----l i 100% hindusów partaczy którym to powierzono.
  • Odpowiedz
@PieknyWojciech: mega.io dawniej 50 a teraz 20 gb w pakiecie darmowym. Dropboxowi nie zaufam bo owszem 10 lat temu ale jednak cofnął o wiele dni wszystkie pliki w wielu katalogach współdzielonych z 3 osobami i nigdy tego nie odzyskano, trzeba było robić od nowa.
  • Odpowiedz
@PieknyWojciech: TrueNAS to całkowicie na własnym, też myślałem ale mam dylemat czy jednak gotowiec Synology czy ryzykować z dłubaniem samemu. Klient ma Nextcloud na własnej robocie serwerku i zadowoleni
  • Odpowiedz
@gargantel: Jest gigantyczny problem w OneDrive od roku gdzie plików nie da się otwierać i używać na komputerze tylko wywołuje od razu w przeglądarce onedrive.com xD Spaprali to spektakularnie, dotąd było synchronizacja plików na surowo. Korzystam z OneDrive z wieloma ludźmi od początku tak bardzo że wtedy jeszcze się nazywał SkyDrive ;D Jak tylko ten problem się u mnie pojawi to rzucam to. U klienta niestety ten problem jest. Znam
  • Odpowiedz
@majk3l: jakaś podpowiedź jak to zrobić? Klikam prawym i wybieram "Zsynchronizuj ten folder lub utwórz jego kopię zapasową" oraz zapisuje zmiany jednak folder nie pojawia się w "Mój dysk".
Klikam jeszcze raz prawym - zmieniły się opcje. Tym razem wybieram "udostępnij na dysku Google", wpisuję e-mail konta na drugim komputerze i pojawia się on-line w sekcji "udostępnione dla mnie", ale nie ma nigdzie w aplikacji ani w katalogu Google Drive
  • Odpowiedz
@PieknyWojciech: pliki, ktore mają się synchronizować muszą mieszkać w katalogu Google/Dropbox/ Onedrive
I nie kombinuj z linkami, hard-linkami, bo się będzie spać usługa
robisz podkatalogi i wybiórczo przypisujesz uprawnienia innym użytkownikom w ramach usługi, a oni to widzą wtedy u siebie jako "udostępnione" i mogą dodać do swojego folderu głównego
  • Odpowiedz
Korzystam z OneDrive z wieloma ludźmi od początku

@Saeglopur: ja mam firmę postawioną na OneDrive Business i działa w miarę spoko.
Jak sync się zwiesi czasami, to trzeba zrobić pauza/ odpauza albo tryb samolot na chwilę.
Ciekawostką są 2 tryby dzielenia - jako OneDrive lub SharePoint - podobne, ale inne.
Sharepoint to już jazda bez trzymanki w konfiguracji.
Bez Profesora MS nie podchodź
  • Odpowiedz