PS. Na szczęście wiele sklepów na cenówkach podaje cenę za kilogram. Wtedy łatwiej zrozumieć ile się za co płaci. A w szczególności, odstąpić od kupna niektórych rzeczy.
@wsciekly_bobr: susza, słabe zbiory i stare kakaowce, które dają coraz mniej plonów.
Farmerzy w Afryce mają teoretycznie dwa wyjścia: wyciąć stare drzewa, zasiać nowe, czekać i zdechnąć z głodu nie mając co sprzedać lub wycisnąć z tych drzew które są tyle ile się da.
Oczywiście, wybierany jest drugi wariant i ja to w pełni rozumiem. Korporacje przetwarzające ziarna kakaowca muszą dywersyfikować źródła, czego nie ułatwiają rozmaite certyfikacje np. brak niewolniczej
@ZdeformowanyKreciRyj wow może ostatnia partia. Ja normalnie do biedry wbijam, i chciałem kupić se właśnie dwie czekolady gorzkie od węzła moje ulubione i patrzę na paragonie 20 zł :(
zatem za jakiś czas dla przeciętnego Kowalskiego będzie masa czekoladopodobna :D
@frustrat-szczery: Tego właśnie chce dymokratycznie wybrana władza - powrotu bolski ludowy z pełnym repertuarem atrakcji. Za Kaczyńskiego był już Gierek bis a za Tuska mamy Gomułkę na pełnej. Jeszcze tylko Stalinizm pod okupacją i wojna.
A tak serio to się nie odmienia, czyli poprawnie jest: "P------o ich tam z tym kakao".
@baal80: w mowie potocznej dopuszczalne. Więc bardziej niż niepoprawna, odmiana "kakao" jest nieelegancka :) Akurat przy słowie p------o obok jak najbardziej "kakaem" przejdzie ;D Ale spoko, wydaje mi sie że sie przyzwyczaimy tak jak z radiem i studiem i kiedyś może wejdzie do oficjalnej, starannej polszczyzny
@wersalski_kasztaniQ dzisiaj mi dziewczyna pokazywała cenę 22 zł za tą dużą milkę. Zatrzymałem się na cenie 10 zł. Kto to kupuje? Naprawdę nie da się żyć bez tabliczki czekolady?
dzisiaj mi dziewczyna pokazywała cenę 22 zł za tą dużą milkę. Zatrzymałem się na cenie 10 zł. Kto to kupuje? Naprawdę nie da się żyć bez tabliczki czekolady?
@wooster: Większość czekolad to syf jak już jeść to jak OP dał gorzką czasami dla smaku. Im mniej cukru w diecie tym lepiej dla nas.
źródło: temp_file3986625385344817575
Pobierz@DonSizar:
Jedynie 125 PLN za kilogram :D
PS. Na szczęście wiele sklepów na cenówkach podaje cenę za kilogram. Wtedy łatwiej zrozumieć ile się za co płaci. A w szczególności, odstąpić od kupna niektórych rzeczy.
@Okcydent: 10 lat temu w powiatowym dostawałem 8 tabliczek goplany o różnych smakach, kiedyś to było kurrrła
Farmerzy w Afryce mają teoretycznie dwa wyjścia: wyciąć stare drzewa, zasiać nowe, czekać i zdechnąć z głodu nie mając co sprzedać lub wycisnąć z tych drzew które są tyle ile się da.
Oczywiście, wybierany jest drugi wariant i ja to w pełni rozumiem. Korporacje przetwarzające ziarna kakaowca muszą dywersyfikować źródła, czego nie ułatwiają rozmaite certyfikacje np. brak niewolniczej
Cooo? XD
Nie no, nie uwierzę. XD
@frustrat-szczery: Tego właśnie chce dymokratycznie wybrana władza - powrotu bolski ludowy z pełnym repertuarem atrakcji. Za Kaczyńskiego był już Gierek bis a za Tuska mamy Gomułkę na pełnej. Jeszcze tylko Stalinizm pod okupacją i wojna.
@baal80: w mowie potocznej dopuszczalne. Więc bardziej niż niepoprawna, odmiana "kakao" jest nieelegancka :) Akurat przy słowie p------o obok jak najbardziej "kakaem" przejdzie ;D Ale spoko, wydaje mi sie że sie przyzwyczaimy tak jak z radiem i studiem i kiedyś może wejdzie do oficjalnej, starannej polszczyzny
@daretti877: dosłownie xD. wszystko to spekulacja predzej czy pozniej ceny zjada bo nikt nie bedzie placil za kawalek czekolady 10 zloty.
źródło: obraz_2025-03-12_232150429
Pobierz@Pasqualone: XDDDD
K---a, grubasy z giełdy w------y ceny kakao "bo klimat" XDD
Was sie nie da reformować, was trzeba utylizować (╯°□°)╯︵ ┻━┻
I to Kielecki :) ale to chyba pojedyncza akcja
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Majonez-i-chalwa-zamiast-czekolady-za-oddanie-krwi-Akcja-w-Krakowie-cieszy-sie-powodzeniem-8713654.html
źródło: obraz
Pobierz@wooster: Większość czekolad to syf jak już jeść to jak OP dał gorzką czasami dla smaku. Im mniej cukru w diecie tym lepiej dla nas.