Wpis z mikrobloga

czekolada gorzka 80g za 10 ziko

@DonSizar:
Jedynie 125 PLN za kilogram :D

PS. Na szczęście wiele sklepów na cenówkach podaje cenę za kilogram. Wtedy łatwiej zrozumieć ile się za co płaci. A w szczególności, odstąpić od kupna niektórych rzeczy.
  • Odpowiedz
@wsciekly_bobr: susza, słabe zbiory i stare kakaowce, które dają coraz mniej plonów.

Farmerzy w Afryce mają teoretycznie dwa wyjścia: wyciąć stare drzewa, zasiać nowe, czekać i zdechnąć z głodu nie mając co sprzedać lub wycisnąć z tych drzew które są tyle ile się da.

Oczywiście, wybierany jest drugi wariant i ja to w pełni rozumiem. Korporacje przetwarzające ziarna kakaowca muszą dywersyfikować źródła, czego nie ułatwiają rozmaite certyfikacje np. brak niewolniczej
  • Odpowiedz
zatem za jakiś czas dla przeciętnego Kowalskiego będzie masa czekoladopodobna :D

@frustrat-szczery: Tego właśnie chce dymokratycznie wybrana władza - powrotu bolski ludowy z pełnym repertuarem atrakcji. Za Kaczyńskiego był już Gierek bis a za Tuska mamy Gomułkę na pełnej. Jeszcze tylko Stalinizm pod okupacją i wojna.
  • Odpowiedz
A tak serio to się nie odmienia, czyli poprawnie jest: "P------o ich tam z tym kakao".

@baal80: w mowie potocznej dopuszczalne. Więc bardziej niż niepoprawna, odmiana "kakao" jest nieelegancka :) Akurat przy słowie p------o obok jak najbardziej "kakaem" przejdzie ;D Ale spoko, wydaje mi sie że sie przyzwyczaimy tak jak z radiem i studiem i kiedyś może wejdzie do oficjalnej, starannej polszczyzny
  • Odpowiedz
oj tam oj tam. Przecież widomix, że to sprężyna lewagufff, co sprowadzili klęskę suszy, powodzi, chorób grzybicznych i insektów na plantacje kakao.

@Pasqualone: XDDDD
K---a, grubasy z giełdy w------y ceny kakao "bo klimat" XDD
Was sie nie da reformować, was trzeba utylizować (°°
  • Odpowiedz
dzisiaj mi dziewczyna pokazywała cenę 22 zł za tą dużą milkę. Zatrzymałem się na cenie 10 zł. Kto to kupuje? Naprawdę nie da się żyć bez tabliczki czekolady?

@wooster: Większość czekolad to syf jak już jeść to jak OP dał gorzką czasami dla smaku. Im mniej cukru w diecie tym lepiej dla nas.
  • Odpowiedz