Wpis z mikrobloga

Mirki, mam spory dylemat. Jestem w trakcie wyboru źródła ciepła dla mojego nowego domu, który planuję wybudować w przyszłym roku. Dom parterowy bez poddasza użytkowego o powierzchni 133m2. Ogrzewanie podłogowe plus izolacja zewnętrzna. Dostałem odmowę podłączenia gazu z przyczyn ekonomicznych. Podłączenie samej nitki do skrzynki to koszt ponad 20k zł. Teraz pytanie czy nie lepszą opcją będzie dobra #pompaciepla ? Jakiego rzędu koszty muszę przewidzieć i czy samo użytkowanie bez paneli ma sens. Dziękuję za wszelkie komentarze.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mr_abcd: pompa ciepła i panele to obecnie 2 osobne nie połaczone ze sobą rzeczy.

Urzadzenia są już od 5 tys (chińskie tanie) do nawet 40tys (niemieckie, szwedzkie) zależy też od mocy. Masz grunotwe do których musisz zrobić wymmienik albo powietrzne. Plus taki że masz tylko jedne opłaty stałe za licznik energii a koszt ogrzewania podobny do gazu, jeśli instlacja zostanie poprawnie wykonana. Warto zadbać aby dom był akumulacyjny, cięzkie mateeriały
  • Odpowiedz
@mr_abcd: wybuduj dom mądrze. Dom mocno energooszczędny powoduje że źródło ciepła nie ma znaczenie. Może się okazać że najlepszym wyjściem będzie ogrzewanie prądem - odpada całość hydrauliki co jest potężną oszczędnością.

Wystarczy policzyć koszt kotłowni, ogrzewania podłogowego, armatury z pompy ciepła i potem porównać z kosztem grzanie czystym prądem.

Nie wierzyłem ale znajomy ma dom tak zbudowany i jego główny problem to jak pozbyć się ciepła. Żona odpali odkurzacz i
  • Odpowiedz
@mr_abcd miałem podobny problem - dom średnio ocieplony 10cm i 12 cm styropian, 115 albo 120 m2, mam Panasonic AIO 7 kw, jestem zadowolony mimo że nie ma podłogówki tylko wszystko idzie na grzejniki, PV na nowych zasadach
  • Odpowiedz
  • 0
@mr_abcd montuj panele i bierz najtansza dostępną pompe ciepla i tyle +grzanie CWU.
Monobloki sa mniej efektywne, ale juz od 3kPLN mozesz znaleźć jakiegoś Haiera, więc oszczednosci na ilości armatury i kotlowni.
Weź falownik hybrydowy i za rok, dwa dołoż magazyn odpowiedni i byc moze załapiesz się na MP7. Pod MP6 bym teraz nie inwestowal, bo mozesz się nie wyrobic.
  • Odpowiedz
czy samo użytkowanie bez paneli ma sens

@mr_abcd: panele nie maja obecnie żadnego sensu. A nowy dobrze ocieplony budynek o tym metrażu to Ci pewnie łyknie 1500-2000kwh na rok z "pompy powietrznej". Prąd jest też błogosławionym obecnie źródłem ciepła, więc odpadają Ci w przyszłości jakieś opłaty typu ETS2 itp
  • Odpowiedz