Wpis z mikrobloga

#pieniadze Dzień dobry. Pomagałem pewnej osobie bez interesownie finansowo. Z początku przyjmowała, następnie oddawała a ja jej nadal odsyłałem. Moje pytanie teraz chciałbym odzyskać te pieniądze, ta osoba nie chce mi ich oddać. Z góry dziękuję za każdą pomoc
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Osa1992: Spisałeś chociaż jakąś umowę pożyczki? Zawsze możesz postraszyć o to, że zgłosisz do US, że nie zgłosiła darowizny od Ciebie i wtedy będzie mieć na głowie Urzad Skarbowy, a nie Ciebie, może odda chociaż część.
  • Odpowiedz
@Osa1992 no ale jak odsyłałeś to dawałeś znaki że trochę ci na tej kasie nie zależy. Plus słowo klucz, bezinteresownie. Więc jeśli sam dawałeś komuś kasę bez ustalonych zasad zwrotu no to tak średnio teraz. Zaproponuj tej osobie spłatę ratalna może
  • Odpowiedz
Pomagałem pewnej osobie bez interesownie finansowo.

Moje pytanie teraz chciałbym odzyskać te pieniądze, ta osoba nie chce mi ich oddać.

@Osa1992: z tą bezinteresowną pomocą chodzi ci o to, że udzielałeś nieoprocentowanych pożyczek, tak?
  • Odpowiedz
  • 0
@aarahon: nie udzielalem żadnych pożyczek, po prostu wysyłałem bo chciałem jej trochę pomóc finansowo, teraz chciałbym odzyskać bo sprawy się skomplikowały
  • Odpowiedz
  • 1
Znam tę osobę wiele lat i się zawiodłem, chce się postarać o zwrot tych pieniędzy, ona twierdzi że w pewnym momencie dawała mi znaki że nie chce a ja nachalny jej wysyłałem, ona odsyłała i tak w kółko
  • Odpowiedz
@Osa1992: no to sprawa jest prosta.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa darczyńca może odwołać darowiznę nawet w przypadku, gdy została już wykonana. Będzie to możliwe w przypadku gdy, obdarowany dopuścił się względem darczyńcy rażącej niewdzięczności.

Zwrot darowizny jest możliwy w przypadku rażącej niewdzięczności obdarowanego. Darczyńca może żądać zwrotu darowizny, jeśli warunki jej wykonania nie zostały spełnione. Proces odzyskania darowizny wymaga złożenia pozwu i odpowiedniego udokumentowania sytuacji.
  • Odpowiedz