Wpis z mikrobloga

#gielda

Mam 45k w S&P 500, obecnie prawie na zero, myślicie, że warto sprzedać całość i odkupić jak dalej spadnie?

Jeszcze zastanawiam się czy nie sprzedać i kupić za to akcji firm z sektoru obrony np. BAE
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@twelve12: przycupne, chętnie posłucham co radzą eksperci z Wykopu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja się zastanawiam czy ładować się już teraz, czy cierpliwie obserwować rozwój sytuacji
  • Odpowiedz
@twelve12: Miałem tę samą rozkminkę wczoraj. Mam +5% na SP500 i też rozważalem sprzedaż i odkup na niższych poziomach. Ostatecznie uznałem, że jednak tego nie będę robić. Akurat te środki to nie spekulacyjnie, tylko longterm i uznałem, że mi się nie chce. Jak spadnie więcej to będę uśredniać.
  • Odpowiedz
@twelve12: ja się nie bawię w takie rzeczy. Kupuje i wypłacę pewnie za jakieś 20-30 lat. Ale obecna sytuacja na rynku skłoniła mnie wrzuceniu tez hajsu w ETFy Europejskie, czego do tej pory mocno unikałem.
  • Odpowiedz
@BetPay: @twelve12 na moje to może być bulltrap, ale oczywiście nie mam pojęcia, więc DCA. nie miałbym odwagi sprzedaży całości, bo nie mam pewności, że to jest absolutne dno i nie wiedziałbym też kiedy mam zrobić entry.
  • Odpowiedz
Mam 45k w S&P 500, obecnie prawie na zero,

@twelve12: czyli kupiłeś etf na sp500 zapewne long term kilka miesięcy temu i już nachy osrane bo spadło 8%? Jeśli potrzebujesz pieniędzy to sprzedaj. Ja na razie swoich pieniędzy nie potrzebuje więc nie sprzedaje. Rekomendacje inwestycji na rynek amerykański to minimum 5 lat, a ty już chcesz sprzedawać po kilku miesiącach.
  • Odpowiedz
@Hmrogrz: w punkt, nawet taki degenerat jak ja ma to gdzies, na ike/ikze pod korek ladowalem w styczniu przy SPY za 600 i sram na to, skoro bede korzystal za 20/30 lat.
  • Odpowiedz
  • 0
@Venbenq: Najprawdopodobniej będę to chciał wypłacić w przeciągu następnych 5 lat żeby kupić dom.
Jakbym nie musiał kupić domu to bym to trzymał około 25 lat.
  • Odpowiedz
@twelve12: czyli kupiłeś etf na sp500 zapewne long term kilka miesięcy temu i już nachy osrane bo spadło 8%? Jeśli potrzebujesz pieniędzy to sprzedaj. Ja na razie swoich pieniędzy nie potrzebuje więc nie sprzedaje. Rekomendacje inwestycji na rynek amerykański to minimum 5 lat, a ty już chcesz sprzedawać po kilku miesiącach.

@zeszyt-w-kratke: gosciu, nie chodzi o to ze spadlo o 8%, tylko o to ze pewnie bedzie jeszcze
  • Odpowiedz
@twelve12 podobna sytuacja, ja dzisiaj sprzedałem pakiet 20k kupiony w zeszłym roku - wyszedł na minimalnym plusie, zostawiłem (przynajmniej na razie) drugi pakiet 20k który trzymam od 3-4 lat. Że względu na sytuację w USA i zupełnie nieprzewidywalne rządy nie widzę na razie nadziei na spokojne wzrosty. Teraz warto ze spokojem się przyglądać poczekać aż pyl opadnie...
  • Odpowiedz