Aktywne Wpisy

Gmeras +1033
Drogie Wykopki,
Na początku chciałem powiedzieć, że to ostatni post związany z tą historią. Jeśli ktoś będzie ciekawy, co u nas w przyszłości, postaram się odpowiedzieć, ale nie będę już publikować żadnych aktualizacji, z wiadomych względów.
Dziś odbyła się uroczystość pogrzebowa. Przyszło wiele osób, tak wiele, że nie byłem w stanie zarejestrować wszystkich, którzy przyszli pożegnać. Jeśli ktoś z Was tam był, dziękuję z całego serca bo widziałem wiele nieznajomych twarzy. Pochowana została w
Na początku chciałem powiedzieć, że to ostatni post związany z tą historią. Jeśli ktoś będzie ciekawy, co u nas w przyszłości, postaram się odpowiedzieć, ale nie będę już publikować żadnych aktualizacji, z wiadomych względów.
Dziś odbyła się uroczystość pogrzebowa. Przyszło wiele osób, tak wiele, że nie byłem w stanie zarejestrować wszystkich, którzy przyszli pożegnać. Jeśli ktoś z Was tam był, dziękuję z całego serca bo widziałem wiele nieznajomych twarzy. Pochowana została w

źródło: temp_file859706454760030366
Pobierz
gonzo91 +563
#uk #emigracja
Nie wiem czy #chwalesie czy #zalesie .
Dzisiaj kończy się mój ponad 6 letni "epizod" w UK. Przyleciałem do #uk w lutym 2019 mając prawie 28 lat.
Przetrwałem covidy, skoki cen prądu, powrót "do normalności", inflacje. Ogółem nie żyłem źle. Nie jestem jakimś specjalistą. Ale praca była zawsze 5 min rowerem od domu, za pieniądze za które w East Yorkshire nie brakowało
Nie wiem czy #chwalesie czy #zalesie .
Dzisiaj kończy się mój ponad 6 letni "epizod" w UK. Przyleciałem do #uk w lutym 2019 mając prawie 28 lat.
Przetrwałem covidy, skoki cen prądu, powrót "do normalności", inflacje. Ogółem nie żyłem źle. Nie jestem jakimś specjalistą. Ale praca była zawsze 5 min rowerem od domu, za pieniądze za które w East Yorkshire nie brakowało
Na polskim #allegro ceny dobrych modeli są w okolicach 150 zł za komplet - na Ali zaczynają się już od kilkunastu zł, ale wybór jest spory. Coś polecicie?
#motoryzacja #led #samochody #cebuladeals
źródło: 610W8BnSGoL
Pobierz@Tino: nie ma takich
@Tino: no to nie znajdziesz, bo takich nie ma. Nawet Philips czy OSRAM nie mają homologacji i sa tylko do off-roadu
nawet firmy takie jak Philips czy OSRAM nie posiadają żarówek LED z homologacją do prostego "plug and play" i używania w Polsce a ty łudzisz się, że od chinola takie znajdziesz xD policjant i diagnosta się podetrą papierkiem jaki byś miał na to
Konkretny samochód jest fabrycznie przystosowany do używania żarówek
W jednym aucie wymiana halogenów na LED to przepaść w widoczności. Zamontowane dobre, drogie żarówki LED - linia odcięcia prawidłowa, nie było problemu z przeglądem - a widoczność na drodze niesamowicie lepsza.
bo szukanie rzetelnych żarówek i chinola to też xD, będzie świecić OK albo nie w zależności czy chinolowi się obsunęła ręką lutując LEDy czy przylutował prosto
nawet jak ktoś sobie ogarnął testy oświetlenia bez przyznawania się, że to LEDy to nie masz żadnej gwarancji, że kolejna partia od chinola
@Wychwalany: na zachodzie i w sumie pludniu UE te firmy załatwiają dopuszczenie do ruchu z konkretnymi modelami reflektorów. Tylko w poladnii jest beton
@Catmmando już nie ma dopuszczen indywidualnych its się wypiął
@Catmmando: Być może tak przy słabej jakości produktach, ale widzę po innych autach z założonymi LED po halogenach - mówię oczywiście o takich LEDach, które kosztują nieco więcej niż kilkanaście złotych - widoczność nieporównywalnie lepsza, moc i doświetlenie ekstra - wyraźna linia odcięcia
@wypokowy_expert:
tylko ze te dopuszczone z "homologacja" maja po -+1500 lumen czyli tyle co halogeny
https://www.osram.pl/appsj/pdc/pdf.do?cid=GPS01_3695161&vid=MP_EUROPE_PL_eCat&lid=PL&mpid=ZMP_4063288
@wypokowy_expert: Skoro niby są dopuszczone, to i w PL powinny być dopuszczone. Zwykła ściema lub "urban legend".
@Tino Takie "żarówki" to proszenie się o kłopoty w razie kontroli drogowej. Żadna LED jako zamiennik typowej żarowej nie ma homologacji, a poza tym reflektory w których je montujesz są
@wujek_srednia_rada: No dzięki za życzliwość - widać jaka w Polsce dalej panuje mentalność. Komputerom też byłeś kiedyś przeciwny?
@projektant_doktorant: Dlatego dyskusję na temat homologacji odpuszczam, bo stan prawny nie odzwierciedla rzeczywistości. Jeśli na dobrych LED'ach masz nie tylko dużo lepszą widoczność i do tego przy tym nikogo nie oślepiasz, to po co jest ta homologacja, jak nie tylko kolejnym urzędniczym utrudnieniem?
@projektant_doktorant: to jest Urban legend https://www.osram.de/am/night-breaker-led/night-breaker-led-ledcheck.jsp?mkt=/nb-led/ ? Omijając homologację dany model leda dostaje dopuszczenie do ruchu w danym pojedzie, mając takiego golfa zajestrowanwgo w Niemczech możesz wstawić tam ledy, taki sam golf zajestrowany w pl nawet w Niemczech nie będzie legalny na ledach
@Tino: Nie ma takich. Linia odcięcia nie równa się nieoślepianiu, tylko łatwiej przegląd przejść bo nikt nie sprawdza homologacji lamp soczewkowych (albo prawie nikt). Same lampy nadal będą oślepiać niemal na 100% głównie dlatego, że lampy świecą także ponad linią odcięcia. Inaczej byś znaków nie widział w nocy.
Brytole robili badania w tym kierunku. Inne źródło
@Tino: komputerom nie, ale idiotom na drodze zawsze bylem i jestem przeciwny
@costamtenteges: dziękuję za poparcie. święta prawda.
Po prostu ślepo nie wierzę samym przepisom, bo są różne w różnych krajach. Tak samo jak w Polsce był problem z anglikami - o ile też tego nie popieram, to jeszcze niegdyś zarejestrowanie auta z kierownicą po prawej stronie było
@pietryna123: a gdzie jest taka lista? Nie ma. Przez jakiś czas można było zrobić sobie dla jednego konkretnego auta (nie modelu, tylko na konkretny vin) tylko trzeba było parę tysięcy na to wyłożyć: rzeczoznawcy i ITS.