Wpis z mikrobloga

Ostatnio usłyszałem opinie że dom z prefabrykatów wyjdzie taniej niż bliźniak od dewelopera w warunkach wiejsko powiatowych prawda to ? Zakładając koszt działki 150k dom parterowy około 100m2 a deweloperzy wołają 650-750k za bliźniaka #nieruchomosci #budownictwo #budujzwykopem #budowadomu
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Forak Przy 100m² znalazłem projekty za około 180-250 tys zł brutto. Tylko to jest cena za same prefabrykaty. Do tego dochodzi koszt transportu i ekipy która to złoży do kupy + wykończenie. Wyjdzie na pewno taniej niż od dewelopera bo tam producent materiałów musi zarobić, ekipa musi zarobić i deweloper musi zarobić. Tu masz koszt tylko materiałów + ekipy, ale dom zamiast w rok stawiasz w kilka tygodni bo składają go
  • Odpowiedz
@Forak: wyceń sobie jakiś Sendom czy Zimmermann i będziesz wiedział dokładnie. Wyjdzie taniej i szybciej to na pewno. Minusem jest liczba dostępnych projektów i możliwości ich personalizacji. Z drugiej strony bliźniak czy deweloperka masowa to też kilka projektów na krzyż.
  • Odpowiedz
Samo murowanie i materiał na Ściany to tak na moje oko z 10-15 procent kosztów budowy więc nawet jak prefabrykaty były za darmo to nie wiele to zmienia w całości.....
  • Odpowiedz
@Forak: To i tak promka. Robiłem porównanie ostatnio za tym, za czym się rozglądam. Mieszkanie 84m2 we Wrocławiu. 1060000 PLN. Już z garażem i komórką. Powiatowa (na granicy województw): 850000 PLN tylko z garażem. Możesz rzucić linka, gdzie deweloperzy wołają 750k za bliźniaka? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz