Aktywne Wpisy

OCIEBATON +838

źródło: temp_file1641532504267841226
Pobierz
darino +257

źródło: IMG_20250401_063100
PobierzSkopiuj link
Skopiuj linkźródło: temp_file1641532504267841226
Pobierzźródło: IMG_20250401_063100
PobierzWykop.pl
źródło: temp_file5056083873880442300
PobierzNatomiast rozwiązują jeden ważny problem - niekompatybilności między distrami
https://xkcd.com/927/
Z flatpakami miałem też jakiś problem z dostępami do plików. Chyba nie mogłem np. Signalu wysyłać plików przez przeciągnięcie. Nie było też dostępu do niektórych lokalizacji, na pewno tmp
AppImage jest spoko, ale wymaga ręcznego pobierania plików
Flatpak w sumie jest najlepszy z tych trzech dla przeciętnego użytkownika, oczywiście o ile manifesty są poprawnie napisane (jak widzisz w przypadku Signala - nie było tak).
Jest to rozwiązanie tak dobre, że już są dystrybucje Linuksa typu atomic desktops, czyli takie, których nie da się uszkodzić nie robiąc tego celowo
@fervi: raczej łączy wady obu rozwiązań, wlecze ze sobą zbędne kopie bibliotek, za to po uruchomieniu potrafi wywalić się na brakujących zasobach
To ja już wolę windowsowy puchnący choć przewidywalnie system32.
Porządnie zbudowane repozytoriami binariów zarządzane przez dedykowanych specjalistów (rpm/apt) jest ponad inne rozwiązania.
@wykopyrek: Czas
To nie kompa zabrakło, tylko zasobów, które miały być w paczce snapowej, ale nie było.
@wykopyrek: No technicznie Snapy i Flatpaki dają powtarzalne wyniki, tj. zbudowana aplikacja działa wszędzie
No i docker / podman itd
@fervi: dobre porównanie, snapy i flatpaki działają równie powtarzalnie jak docker i podman ( ͡º ͜ʖ͡º)
W teorii zawsze, ale w praktyce już zaledwie często.
@fervi: no właśnie, powinna, jak masz relatywnie prostą aplikację robiącą standardowe rzeczy na standardowych klockach, to nawet tak działa.
Niestety jak chcesz coś fajnego zbudować, to zaczynasz robić rzeczy mniej standardowe, albo robi się dużo klocków.
I zaczyna się problem z zarządzaniem zasobami, z bazami danych na nieulotnych wolumenach, wąskimi gardłami połączeń sieciowych, czy problemami z „security”, bo część aplikacji nie leży po linii
Komentarz usunięty przez autora