Wpis z mikrobloga

Nasze czołgi muszą mieć możliwość wjechania do każdej, nawet najmniejszej wioski — powiedział Pinochet*
W ten sposób zaczęło się budowanie drogi krajowej nr 7, zwaną Carretera Austral (Droga Południowa).
Rozpoczyna się ona w Puerto Montt i kończy w Villa O'Higgins, ciągnie się przez 1247 km, jednakże do pokonania całości trzeba użyć dwóch promów. Ale i tak trzeba przyznać, że ogrom prac, jaki włożono w połączenie iluśtam wiosek drogą lądową z resztą kraju, jest imponujący.
Budowę rozpoczęto w 1976, pierwszy odcinek oddano do użytku w 1988, najdalsza wioska została połączona w 2000, a ostatnia (Tortel) w 2003.
Z Villa O'Higgins do ostatniego kilometra trzeba przejechać jeszcze kilkanaście km do miejsca, skąd odpływają promy, a przebycie tego odcinka w wielkiej ulewie nie było niczym komfortowym, jest tam dosyć niebezpiecznie.

W jakiś sposób ta droga stała się celem dla większości motocyklistów, rowerzystów i innych typów turystów przybywających do Chile. Nie chodzi tu tylko o wspaniałe okolice, które znajdują się w tym regionie, ale również o przebycie tej drogi gruntowej, która z roku na rok jest pokrywana coraz większą ilością asfaltu, co jest dobre dla mieszkających tam osób, ale w jakiś sposób zabija to magię przejeżdżania tej trasy. Sama droga miejscami mocno się kręci, nie ma tu zbyt dużo prostych odcinków i trzeba być gotowym na ciągłe jazdy w górę i w dół.

Na samym końcu można nawet otrzymać stosowny certyfikat przebycia trasy.

Z racji tego, że czasem na drodze telepie człowiekiem mocniej niż po całonocnej libacji alkoholowej, nie obyło się bez niespodzianki, gdy moja szyba nagle postanowiła odlecieć. Udało mi się tylko zobaczyć, jak odlatuje poza drogę i ją pożegnać. Jednakże następnego dnia, gdy wyruszałem z Tortel, udało mi się znaleźć ją na środku drogi całą i nietkniętą. Brakowało kilku śrubek, więc jak później miałem wreszcie czas, to przymocowałem ją inżynieryjskim sposobem.

Z racji tego, że parę osób poprosiło, abym wrzucał aktualizację częściej niż, co kilka miesięcy, jest możliwość, że zwiększy się liczba moich wpisów, więc dodam tag, żeby każdy mógł sobie czarnolistować: #programista15kpodruzuje (bo na wykopie mogę być, kim chcę, za ile chcę i gdzie chcę, a nikt nie powie mi, że nie. Do tego mogę robić tyle błędów, ile chcę)

#motocykl #motocykle #podroze #chile #amerykapoludniowa #podrozujzwykopem

*jest bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że jednak powiedział coś innego
MorDrakka - Nasze czołgi muszą mieć możliwość wjechania do każdej, nawet najmniejszej...

źródło: IMG_20250223_151400880_HDR_AE

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nasze czołgi muszą mieć możliwość wjechania do każdej, nawet najmniejszej wioski — powiedział Pinochet*

@MorDrakka: chyba ta sama idea przyświecała projektantom dróg w Polsce.
  • Odpowiedz