Aktywne Wpisy

francopolo +1473
#mecz #reprezentacja
Panie Robercie ma Pan moje poparcie i szacunek. Może i późno ale szanuje. Plusy poparcia dla Pana Roberta.
Panie Robercie ma Pan moje poparcie i szacunek. Może i późno ale szanuje. Plusy poparcia dla Pana Roberta.

źródło: 505614350_1124894452999308_7158031519119070687_n
Pobierz
francopolo +560
#mecz #reprezentacja
Przypomnijmy co młodszym, dlaczego nasz Gladiator nie zagrał w 2018 roku. Żadna kontuzja podczas siatkonogi.
Nawałka był w 2018 już miękką fają i zamiast posłuchać się swoich doradców - przeprowadzić treningi zgodnie z założeniami w ostatnich dniach przed rozpoczęciem mundialu na zgrupowaniu - dał się namówić naszej "starszyźnie" na odpuszczenie i zaproszenie swoich rodzin.
Nasz Mr Blachotrapez po pijaku doznał kontuzji podczas popijawy, spadł ze schodów
Przypomnijmy co młodszym, dlaczego nasz Gladiator nie zagrał w 2018 roku. Żadna kontuzja podczas siatkonogi.
Nawałka był w 2018 już miękką fają i zamiast posłuchać się swoich doradców - przeprowadzić treningi zgodnie z założeniami w ostatnich dniach przed rozpoczęciem mundialu na zgrupowaniu - dał się namówić naszej "starszyźnie" na odpuszczenie i zaproszenie swoich rodzin.
Nasz Mr Blachotrapez po pijaku doznał kontuzji podczas popijawy, spadł ze schodów

źródło: d46f8c7ad3e61f6640fe549690e3222add795e38c3250dd1e4adcf73cdde4aaf,w400
Pobierz
W ten sposób zaczęło się budowanie drogi krajowej nr 7, zwaną Carretera Austral (Droga Południowa).
Rozpoczyna się ona w Puerto Montt i kończy w Villa O'Higgins, ciągnie się przez 1247 km, jednakże do pokonania całości trzeba użyć dwóch promów. Ale i tak trzeba przyznać, że ogrom prac, jaki włożono w połączenie iluśtam wiosek drogą lądową z resztą kraju, jest imponujący.
Budowę rozpoczęto w 1976, pierwszy odcinek oddano do użytku w 1988, najdalsza wioska została połączona w 2000, a ostatnia (Tortel) w 2003.
Z Villa O'Higgins do ostatniego kilometra trzeba przejechać jeszcze kilkanaście km do miejsca, skąd odpływają promy, a przebycie tego odcinka w wielkiej ulewie nie było niczym komfortowym, jest tam dosyć niebezpiecznie.
W jakiś sposób ta droga stała się celem dla większości motocyklistów, rowerzystów i innych typów turystów przybywających do Chile. Nie chodzi tu tylko o wspaniałe okolice, które znajdują się w tym regionie, ale również o przebycie tej drogi gruntowej, która z roku na rok jest pokrywana coraz większą ilością asfaltu, co jest dobre dla mieszkających tam osób, ale w jakiś sposób zabija to magię przejeżdżania tej trasy. Sama droga miejscami mocno się kręci, nie ma tu zbyt dużo prostych odcinków i trzeba być gotowym na ciągłe jazdy w górę i w dół.
Na samym końcu można nawet otrzymać stosowny certyfikat przebycia trasy.
Z racji tego, że czasem na drodze telepie człowiekiem mocniej niż po całonocnej libacji alkoholowej, nie obyło się bez niespodzianki, gdy moja szyba nagle postanowiła odlecieć. Udało mi się tylko zobaczyć, jak odlatuje poza drogę i ją pożegnać. Jednakże następnego dnia, gdy wyruszałem z Tortel, udało mi się znaleźć ją na środku drogi całą i nietkniętą. Brakowało kilku śrubek, więc jak później miałem wreszcie czas, to przymocowałem ją inżynieryjskim sposobem.
Z racji tego, że parę osób poprosiło, abym wrzucał aktualizację częściej niż, co kilka miesięcy, jest możliwość, że zwiększy się liczba moich wpisów, więc dodam tag, żeby każdy mógł sobie czarnolistować: #programista15kpodruzuje (bo na wykopie mogę być, kim chcę, za ile chcę i gdzie chcę, a nikt nie powie mi, że nie. Do tego mogę robić tyle błędów, ile chcę)
#motocykl #motocykle #podroze #chile #amerykapoludniowa #podrozujzwykopem
*jest bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że jednak powiedział coś innego
źródło: IMG_20250223_151400880_HDR_AE
Pobierzźródło: IMG_20241226_125934321_HDR_AE
Pobierzźródło: IMG_20250223_163135941_HDR~2
Pobierzźródło: IMG_20250226_141112573_HDR_AE
Pobierz@MorDrakka: chyba ta sama idea przyświecała projektantom dróg w Polsce.