Wpis z mikrobloga

#elektryka #tauron #energetyka

Jak to jest, że jakieś 15 lat był jeden licznik, w zeszłym roku Tauron założył nowy, a po miesiącu jeszcze nowszy. Od tego czasu rachunki miesięcznie wzrosły średnio o 30 zł. Starsza osoba które używa jedynie światła, czajnik elektryczny i telewizor dwie godziny dziennie ma zużycie na poziomie conajmniej 100 kWh. Jak taki zwykły człowiek jeszcze w podeszłym wieku ma coś z tym zrobić? Było zgłaszane to w tauronie i według nich wszystko jest w porządku, tylko skąd te wyższe rachunki nagle po 15 latach?
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Starsza osoba które używa jedynie światła, czajnik elektryczny i telewizor dwie godziny dziennie ma zużycie na poziomie conajmniej 100 kWh

@Reynald: Piszesz jakby 100 kWh miesięcznie, to było jakoś dużo. Starsze lodówki potrafią zużywać nawet 1 kWh dziennie (i nie mówię tu nawet o jakichś strasznych starociach), dodajmy resztę sprzętu (osoby w podeszłym wieku bardzo często posiadają bardzo nieenergooszczędny sprzęt w mieszkaniach) i niezbyt trudno się doliczyć takiego zużycia.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@nieustawne_lustro Osoby w podeszłym wieku oszczędzają ile się da, a i tak wyszło zużycie prawie takie jak u mnie gdzie chodzi piekarnik, zmywarka codziennie i masa pomniejszego sprzętu typu odkurzacz, komputer itd. dlaczego to zużycie akurat wyszło po zmianie licznika?
  • Odpowiedz
@Reynald jak był licznik analogowy to one przy niskim zużyciu potrafiły zaniżać zużycie a nawet nie wskazywać gdy było tylko kilka W obciążenia. Sporo takich przypadków znam. Niestety obecne są strasznie dokładne i czułe. 100kwh na miesiąc to nie jest jakoś dużo, do tego zapewne lodówka
  • Odpowiedz
@Reynald: może przypadkiem lodówkę szlag trafił? Ostatnio obejrzałem klikbajtowy film na yt, pt: gościowi po wymianie licznika wzrosły rachunki, ekspertyza licznik niezgodny z normą, w treści jeszcze nie wiadomo czy mu kasę oddadzą wielki lamet. Dobra ale pokazali też są ekspertyzę o dziwo bez żadnego komentarza, dobra ale przecież można stopkatkę zrobić i samemu przeczytać. I co było w ekspertyzie? Tak niezgodny o mniej więcej 1% zaniżał pomiary, czyli gościu
  • Odpowiedz
dlaczego to zużycie akurat wyszło po zmianie licznika?

@Reynald: nowszy sprzęt jest dużo dokładniejszy.

Osoby w podeszłym wieku oszczędzają ile się da, a i tak wyszło zużycie prawie takie jak u mnie gdzie chodzi piekarnik, zmywarka codziennie i masa pomniejszego sprzętu typu odkurzacz, komputer
  • Odpowiedz
ma zużycie na poziomie co najmniej 100 kWh

@Reynald: To jest bardzo duża wartość. My mając wolnostojący dom gdzie było "gotowanie na prądzie", kompy, CCTV z 10 kamer - routery, NAS - pracują cały czas. Własna studnia głębinowa i duże(!) filtry wody pracujące nocą co drugi dzień zużywaliśmy około 12kWh dziennie. To około 8 RAZY mniej niż 100kWh dziennie. Coś musi być zrypane, może podłączyli wszystkich sąsiadów zamiast "dziadka"? Wołaj
bialy100k - >ma zużycie na poziomie co najmniej 100 kWh

@Reynald: To jest bardzo duż...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@bialy100k przeczytaj jeszcze raz. 100kWh to nie zużycie dzienne, a w skali miesiąca. Op mówi przecież o wzroście rachunku o 30 zł.

@Reynald w liczeniu uwzględnij też pracę lodówki (możesz przyjąć 1kWh na dobę) plus zapewne pralkę automatyczną (jakieś 1-1.5kWh na cykl). Jak poszukasz mocniej to być może znajdziesz jeszcze coś, jak choćby piekarnik czy suszarkę do włosów. 100kWh miesięcznie to naprawdę nie jest dużo i ciężko coś z tego
  • Odpowiedz
@Xargo1: Faktycznie - :) polskich cen energii nie znam, to jakoś nie zwróciłem uwagi na "złotówki" - a składnia zdań tego jasno nie wskazywała.

U mnie jednym z takich "cichych złodziejów" energii elektrycznej był mój niegdyś ulubiony budzik elektroniczny z dużym, czerwonym wyświetlaczem - produkcji ZSRR. Po pomiarze okazało się, że w trybie najjaśniejszego świecenia ciągnął 38W. Oczywiście cały czas. Czyli rząd 28kWh miesięcznie. Po prostu dawno temu nikt specjalnie
  • Odpowiedz
@Reynald: Stary licznik zaniżał.
Jeśli macie wątpliwości co do działania licznika, możecie zlecić jego ekspertyzę. W przypadku, gdy okaże się on sprawny, koszty ekspertyzy będą po Waszej stronie.

Inną opcją jest zamontowanie własnego podlicznika. Pamiętajcie jednak, aby wybrać model zgodny z dyrektywą MID.

Jeśli chcecie ustalić, które urządzenia zużywają najwięcej prądu, warto skorzystać z licznika do gniazdka i testować sprzęty po kolei. Na przykład podłączacie lodówkę / TV przez licznik
pangolin - @Reynald: Stary licznik zaniżał. 
Jeśli macie wątpliwości co do działania ...

źródło: Licznik-kosztow-energii-Basetech-EM-3000-BT-1611

Pobierz
  • Odpowiedz