Wpis z mikrobloga

Jaka przyszłość na rynku pracy czeka na ludzi po psychologii? Wydaje mi się, że to też już obecnie dość przesycony kierunek. Chyba obecnie studiować coś mega niszowego albo zostać fachowcem na swoim, to jest chyba jedyna recepta na pieniądze po za biznesem i wyjechaniem z kraju, bo umówmy się 5k netto to nie są pieniądze dające godne życie

#studbaza #korposwiat #pracbaza #praca #studia
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@GiorgioDiStefanAntonio: świetlana przyszłość. Żałuje, że sam nie skończyłem psychologii. Psychoterapeuta, terapeuta uzależnień etc. to zawody, które pozwalają naprawdę dobrze zarobić i dodatkowo dość pożyteczne.
  • Odpowiedz
@Yogi_: no spoko, ale zobacz ilu jest studentów na tych kierunkach, zaraz będzie to samo co z pracami korporacyjnymi, a część otworzy swoje gabinety i też będzie przesyt ogromny
  • Odpowiedz
@GiorgioDiStefanAntonio: Studentek jest dużo ale studentów mało. Percepcja ludzi jest taka, że psycholoszka to dziewczyna z problemami i strata pieniędzy a psycholog może sobie liczyć za terapię jak Zygmunt Freud, wystarczy ładnie się ubrać i mieć skórzaną sofę w gabinecie.
  • Odpowiedz
@GiorgioDiStefanAntonio: myślę, że jak ktoś jest dobry w swoim fachu to klientela zawsze sie znajdzie :) weź też pod uwagę, że wielu ludzi ma swoje preferencje co do terapeuty (wiek, wygląd, płeć), nie każdy też jest wystarczająco empatyczny. Psychologia i psychiatra dziecięca kuleje, nie widziałam też dużo specjalistów zajmujących się najmłodszymi. Myślę, że może warto w taką niszę może celować? O ile faktycznie czujesz się do pracy z dziećmi i
  • Odpowiedz