Wpis z mikrobloga

Hej, jak płynnie chodzi odtwarzanie 4k video z NAS?
Chcę kupić mój pierwszy nas, Synology ds923+ i czy pozwoli mi on własnie przeglądać płynnie zapisane video telefonem w 4k na komputerze (mak)?
https://www.x-kom.pl/p/1090757-dysk-sieciowy-nas-synology-ds923.html
Mam sporo materiałów nagrane telefonem, gdzie mam zapisane informacje i dialogi i muszę często szukać wśród plików na zasadzie odtwarzam plik 10 sekund, nie ten, to następny, 10 sekund, przewijam do przodu itd.

Mam internet 1gb z orange, około 700mb/s download, 400mb/s upload.

Jeśli to będzie na zasadzie odpalam video i czekam 4 sek na buforowanie, przewijam do przodu i znowu czekam to mija się z celem.

Z góry dziękuję za pomoc.

#nas #dyski #server #serwery #qnap #synology
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirek_dev: jeżeli tylko do tego celu potrzebujesz to jednak kupiłbym coś z intel N100, zainstalował np. openMediaVault, Unraid lub coś innego, w nim Plex, podłączył dysk(i) i używał jak NAS z kilkukrotnie większą mocą. Używam plex na DS224+ i działa spoko, czasem przewijanie to błysk ciupagi ale lubi się zagubić i wtedy to trwa chwilę. Nie wiem czy to kwestia Plex czy sprzętu. Na pewno jeżeli tylko do odtwarzania to
  • Odpowiedz
@mirek_dev: inne rozwiązanie już w synology jakie przychodzi mi do głowy, żeby to płynnie działało to Synology Drive. Tam mając pliki działa to jak chmura google czyli przechowujesz jeżeli chcesz pliki lokalnie. Wtedy nie ma problemu z siecią. Telefon automatycznie przerzuca pliki do katalogu za pomocą Synology Photos. Synchronizują się i masz do nich dostęp lokalny. Przeglądanie na synology photos z przeglądarce nie jest za płynne.
  • Odpowiedz
  • 0
@piottrek: Dzięki, muszę to przekminić.

Potrzebne jest użycie plexa i transcoding jak odtwarzam na kompie? Myślałem, że lepiej w moim przypadku direct play czy jakos tak.
  • Odpowiedz
@mirek_dev: na kompie to najlepiej chyba Synology drive. Bo masz pliki lokalnie i odpada Ci problem sieci, która przy 4K będzie wąskim gardłem. Plex zasugerowałem bo nie doczytałem problemu dokładnie. Stąd druga wiadomość ;)
  • Odpowiedz