Wpis z mikrobloga

Myślisz, że nie masz wpływu na politykę USA wobec Europy i Ukrainy. Niby tak, ale nie do końca. W Ameryce bardzo dobrze rozumieją głosowanie portfelami i to jest to, co możesz w tej sytuacji zrobić. To zresztą już się dzieje w całej Europie. Ludzie zaczynają bojkotować amerykańskie produkty, a firmy w USA zaczynają to odczuwać. A zatem.

Nie kupuj w McDonald's, KFC, Burger Kingu itp. idź do lokalnej knajpy na schabowego z ziemniakami i surówką, będzie zdrowiej, smaczniej i z korzyścią dla polskiej gospodarki.

Zamiast Coca coli lub pepsi kupże Hoop colę lub inną, a najlepiej to po prostu wodę.

Nie każda morda pasuje do Forda - twoja też nie.
Do tesli tym bardziej.

I starlinka.

Pamiętaj pieronie nie kupuj w Amazonie.

I tak dalej. Oczywiście nie od wszystkiego da się odciąć, ale wiele można ograniczyć. Ciężko byłoby ot tak zrezygnować z googla, YouTube, wielu innych platform streamingowych, Microsoftu itp. ale w innych obszarach presja ma sens i warto korzystać z tego narzędzia.

#oswiadczenie #polska #usa #trump #geopolityka #gospodarka #gielda #pieniadze #ekonomia
pogop - Myślisz, że nie masz wpływu na politykę USA wobec Europy i Ukrainy. Niby tak,...

źródło: temp_file4231626205913211037

Pobierz
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pogop: To się nie uda dla wszystkich działów gospodarki. Mają dużo silnych marek. Ale u mnie telefon koreański, słodkiego nie piję, niezdrowo nie żrę, zamiast netflixa wybieram torrenty ;-), bank niemiecki, coraz częściej płacę blikiem, alko francuskie albo polskie. Z amazona nie dam rady zrezygnować, ale staram się nie kupować amerykańskich marek.
  • Odpowiedz
  • 1
@rafti77: no i gitówa, za amazona ewentualnie uniewinniam, ale mam wrażenie, że Bezos ma podobne do Muska zapędy, by być amerykańskim oligarchą w otoczeniu Trumpa.
  • Odpowiedz
@rafti77: i jak tych ludzi w tych magazynach traktują? Tragicznie

ja tam podwójnie nie kupię bo mnie okradła łysa pała. Miałem dodanego giftcarda, zamknęli mi konto i koniec, zero kontaktu, rozłączają się jak się przedstawię na infolinii i nie chcą nawet powiedzieć dlaczego. Niestety już parę lat od tego minęło i wtedy nie mogłem za bardzo walczyć o swoje, ale każdemu będę odradzał i sam tam nie kupię
  • Odpowiedz
@pogop apeluję o nie słuchanie kolegi mirka i w dalszym ciągu kupowanie dużych ilości produktów koncernu coca coli. Nie chcecie chyba żebym stracił na akcjach
  • Odpowiedz
@pogop: Wiadomo, że ciężko albo wręcz niemożliwym jest zrezygnowanie ze wszystkich amerykańskich usług cyfrowych - ale z większości produktów jak najbardziej.
  • Odpowiedz
@pogop: Powiedz hiszpańskiemu koledze, że Jacka można spokojnie zastapić szkockim Chivas Regalem - podobna cena i jakość imo.

Fantę w ogóle wymyśili naziści w 1941 roku jako alternatywę dla Coli, ale obecnie i tak w amerykańskich rękach. Poza tym oczywistą alternatywą dla Nike'a, Reeboka i New Balance jest Adidas.
  • Odpowiedz
  • 0
@FuriousViking: @schweizer ja burgery robię sam, wielokrotnie taniej, smaczniej i w ogóle. Poza tym jak się jest typem z brodą, której czasami nie ma potem jak umyć, to lepiej takie przyjemności serwować sobie w pobliżu własnej łazienki, a nie na mieście.
  • Odpowiedz
@pogop Ciekawe co się stanie jak nałożą na Europę takie same sankcje jak na ruskich xd. Płacz influ , do tego reszta ludzi płacząca że nie może zjeść burgera czy napić się coca-coli xd. Ciekawe kto dłużej wytrzyma. Kolejna sprawa te firmy mają u nas dużo fabryk więc pewnie fabryki też by nie były potrzebne i ludzie polecą na bruk. Oj Wykopki przed wami jeszcze dużo doświadczeń życiowych. Wasza praca może
  • Odpowiedz