Wpis z mikrobloga

Trochę kisnę z ostatnio bardzo popularnego promowania inwestowania w giełdę/ETF. "Mordo, gdybyś 50 lat temu zainwestował w S&P 500 100 zł, to dzisiaj miałbyś 2 000 000 zł!". Jakieś spocone Mariusze spędzają całe godziny analizując gdzie zainwestować 1 000 zł, aby lepiej dywersyfikować swój PORTFEL INWESTYCYJNY, a później pojawia się Trump i wszystko zostaje spuszczone w kiblu XD S&P 500 tak bardzo r-------y, procent składany też tak bardzo r-------y.

To nie jest porada inwestycyjna.

P.S.
Oczywiście uważam, że inwestowanie jest ważne, ale owczy pęd instalowania XTB i kupowania pierwszego z brzegu ETF, który baaardzo przebija się ostatnio m.in. na X, strasznie mnie bawi XD

#gielda #inwestowanie #usa #trump #wojna #oszczedzanie #xtb
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kropla_bez_kitu_benc: mnie bawi, że ktoś na to w ogóle patrzy w tak krótkim terminie. Regularność i cierpliwość, nie ma powodu dla tego świata, żeby gospodarki się nie rozwijały. Tylko wyniszczające wojny mogą to powstrzymać, ale wtedy nasze oszczędności to będzie sprawa drugoplanowa..
  • Odpowiedz
@kropla_bez_kitu_benc: nie mogę z takich wpisów, a zwłaszcza z tego że ktoś daje upust swoim emocjom przy spadkach, bo pewnie siedzi na peronie xD Otóż w 5 lat czyli mnie więcej od czasy kiedy więkoszść ludzi tutaj zaczęła inwestować s&p urosło 100% czyli można było podowić swoje oszczędności, rzeczywiście syf jak c--j bo ostatnio spadło o 10% xD
  • Odpowiedz
@kropla_bez_kitu_benc: Analiza wsteczna zawsze skuteczna XD

Ale pamiętaj, że S&P500 to długoterminowe inwestowanie, a nie, że patrzysz na kilka miesięcy prezydentury która będzie trwać max 4 lata XD

Po Trumpie przyjdzie ktoś inny, a po kimś innym jeszcze ktoś inny.
  • Odpowiedz
S&P 500 tak bardzo r-------y, procent składany też tak bardzo r-------y.

@kropla_bez_kitu_benc: popatrz sobie ile mu zajęło wrócenie na dobry tor po tym jak go r------ł covid. I się nie przejmuj, twoje 2k pięknie zainwestowane w perełeczki, które wybierałeś 6 miesięcy też odbija.
  • Odpowiedz
@kropla_bez_kitu_benc: KAŻDY sensowny bloger czy finfluencer po pierwsze mówi, że takie inwestowanie jest długoterminowe czyli conajmniej 20 lat, po drugie ostrzega o spadkach (na razie to jest spadeczek) i że trzeba się trzymać strategii, po trzecie 2/10 bo odpisałem.
  • Odpowiedz
@kropla_bez_kitu_benc Coś przeczytałeś ale nie bardzo wiesz co. Nikt dosłownie nie promuje kupowania etf na krótki termin tylko z horyzontem 20+ lat a w takim horyzoncie spadki dzisiejsze będą zupelnie niezauważalne.
Nawet normalny krach jak w 2008 jest tylko małym blipem jeżeli odkładasz na emeryturę bo wiadomo że każdy krach się odrobi.

Jak ktoś kupił etf z myślą o długim terminie a po miesiącu się posrał bo spadło o dwucyfrowy procent
  • Odpowiedz
@let_it_be: "mnie bawi, że ktoś na to w ogóle patrzy w tak krótkim terminie."
Sporo osob nie kupuje akcji ake cfd na indeksy lub akcje. A to oznacza ze musza grac krotkoterminowo bo w kazdej chwili moze ich zwyczajnie wyciac. Tak jak wczoraj nasdaczek polecial 900 punktow to w zasadzie w polowie tej drogi juz by wycial. Tak wiec strategia inwestycyjna zalezy od instrumentu finansowego. Ktos kto kupuje akcje troche
  • Odpowiedz
@kropla_bez_kitu_benc @mikson123 @let_it_be @Malenaa @card_man czemu ludzie teraz interesują się SP500, gdy jest wycenione zbyt wysoko? Wystarczy spojrzeć na podstawowe wskaźniki głównych spółek z indeksu.

Obecnie jest bańka AI (spójrzcie na Nvidię i inne bigtechy). To że Trump sobie gada głupoty i trochę spadło, to tylko będzie bardziej miękkie lądowanie (nie z tak wysoka).

Nie mówię, że SP500 jest złe. Jeśli ktoś kupuje od 10 lat i
  • Odpowiedz
@let_it_be: Gospodarki będą się rozwijać, ale która i kiedy to nie jest kwestia, którą można sobie tak po prostu zignorować. Faktycznie będziemy mieli teraz świat wielobiegunowy. Następuje powolny decoupling parkietów giełdowych. Inwestuje się tam gdzie jest potencjał. Czy największy potencjał ma USA? Czy może Europa? Może Chiny? To już nie jest takie proste jak było do tej pory.
  • Odpowiedz
@kupie_opla: cfd to jest całkiem inna bajka, my tu o ETF rozmawiamy.
@evilman_ ale ETF jest z założenia bardzo prostym instrumentem, ma zachęcić inwestorów, którym nie chce się analizować co kto i kiedy, szczególnie przy "All world". To jest jeden z elementów portfela, mający dywersyfikować ryzyko i premię za to ryzyko a nie złoty środek na szybki zarobek. To trochę jak z dyskusją w internecie po co brać all
  • Odpowiedz