Wpis z mikrobloga

Nowe baterie 30% dłuższy czas lotu... kosmiczna cena... nie tak duży maksymalny prąd rozładowania (słabo się znam nie wiem czy podałem dobry parametr)... prawdopodobnie niedługo będą dostępne w formacie 21700. Więcej szczegółów o technologii i firmie która to produkuje: https://pozarok3000.blogspot.com/2025/03/amprius-czy-to-oni-zrewolucjonizuja.html

#drony #dron #fpv #baterie #quadcopter #elektromobilnosc
FX_Zus - Nowe baterie 30% dłuższy czas lotu... kosmiczna cena... nie tak duży maksyma...
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FX_Zus: z tego co kojarzę to te baterie są już dostępne w niektórych premium smartphonach (chociaż nie pamietam czy dokładnie te), raczej do zastosowań long range (albo normalne dji) - z tego co pamiętam to ich największą zaletą nie jest sama wydajność a że są mniej wybuchowe. 10-15C/cela rozładowania to malutko dla freestyle FPV, gdzie normalne 6S liposy mają po 100-150C

Mnie bardziej ciekawi przyszłość pojazdów elektrycznych, bo to się
  • Odpowiedz
@FX_Zus: 10-15C - Paaanie, to do gogli FPV co najwyżej będzie :-)

@sirgorn dobrze pisze, akusy do latania dronami wymagają zdecydowanie lepszej wydajności niż to.

To będzie dobre dla urządzeń, które masz przy sobie (laptop, smartfon) albo właśnie aut, ze względów bezpieczeństwa.

Lajony i Lipo podczas zapłonu (pomijając temperaturę i sam ogień) to wydzielają bardzo dużo szkodliwych substancji.
  • Odpowiedz
  • 0
@sirgorn: masz wiele racji (choć nie do końca, nie ma ich jeszcze w smarfonach ;)... główne zastosowania to long range (te baterie są już w dronach wojskowych USA)... bo właśnie zapewniają dużo energii na dłużej przy niskiej wadze, "błyskawicznym" ładowaniu... są mega drogie w produkcji (bo anoda ma bardzo wyszukaną technologię trudną do skalowania wytwarzania)... dlatego ciężko będzie o ich masową adopcję w elektromobilności. Warianty tego malucha mają ponoć te
FX_Zus - @sirgorn: masz wiele racji (choć nie do końca, nie ma ich jeszcze w smarfona...

źródło: 10646240-6777319-The_Black_Hornet_3_is_the_world_s_smallest_tactical_nano_UAV_unm-a-27_1551880297043

Pobierz
  • Odpowiedz
@hiperchimera: 10-15C per/cela, czyli na 6S będziesz miał już 50-90C - dobrze liczę?
//edit - źle liczę, maks prąd rozładowania zmieniłby się przy 6P nie S

@FX_Zus możliwe, ze nie dokładnie te, ale pamiętam ze oglądałem parę recenzji/zapowiedzi (CES?) w których mówiono o (parafrazuje) "nowym typie baterii, więcej pojemności, mniejsza waga"
  • Odpowiedz
  • 0
@hiperchimera: no te baterie nie są do "sportowego", wyczynowego FPV... tam prądy są zbyt ekstremalne... ale do "spokojnego", zwiadowczego latania fpv taki prąd rozładowania chyba wystarcza (do takich zastosowań stosuje je zdaje się wojsko USA)??
  • Odpowiedz
@FX_Zus: ja widzę też kolejne zastosowanie po przemyśleniach - samoloty. Tam większą bateria w tej samej masie to zdeywwięcej minut zabawy. Prąd 15C dla jednego śmigła to aż nadto.
  • Odpowiedz