Wpis z mikrobloga

Jestem na wczesnym etapie poszukiwania działki pod dom no i jedną znalazłem która mnie interesuje z wydanym juz WZ, ale mam parę pytań bo nigdy nie kupowałem działek a nie chciałbym się jakoś na minę wbić i ogólnie nie bardzo wiem co i jak.
1.Czy sprzedający chętnie okazują ten papier o WZ? Wydaje mi się że powinni, ale może się takich rzeczy nie pokazuje do wglądu przed kupnem.
2. Na co zwrócić szczególną uwagę przed ostatecznym podjęciem decyzji? Rury wodociągowe idą przy działce, ale prąd trzeba by ciągnąć około 150m, ale gdzieś czytałem że do 200m koszta pokrywa energetyka, jak to jest.
3. Czy po kupnie działki możliwe jest, że cofną decyzję o WZ?
4. Ile procent idzie utargować z ceny.
Będę wdzięczny za wszelkie rady.
#budujzwykopem #dom #budowadomu #budownictwo
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@adrekw13: imho odwierty to must-have przy zakupie działki. Ja przed zakupem na lekko ryzykownej działce (linia WN prawie przez środek) poszedłem do architektów i zamówiłem analizę zabudowy działki + zleciłem odwierty. Odwierty tak czy siak przed budową będziesz musiał zrobić. Jeśli planujesz indywidualny projekt domu to większość architektów kwotę za analizę zabudowy odejmie później od finalnego projektu.
  • Odpowiedz
@adrekw13:

1. Jeżeli działka ma klasyfikację grunty orne to WZ to jedyny dowód, że można na niej stawiać dom. Sprzedający powinien się wręcz chwalić WZ.

2. Prąd 150m oznacza, że na podłączenie będziesz pewnie czekał dwa lata. Co do opłaty to do 200m nie płacisz za długość przyłacza ale za moc przyłączeniową typowe przyłaczę do nowoczesnego domu do tak z 21kW co da ok. 1500zł
  • Odpowiedz
@adrekw13: jak kanalizacja 150m od działki to możesz pomarzyć o niej, bo to już mogą być koszty nawet rzędu 50tys.i więcej bo to wszystko na własny koszt musiał byś robić ze wszystkimi formalnościami łącznie z pozwoleniem na budowę i projektami - do tego nie zawsze można doprowadzić kanalizację najkrótszą możliwą drogą, to operator sieci kanalizacyjnej decyduje czy będzie to opłacalne i czy są warunki techniczne co do tego

ja musiałem budować
  • Odpowiedz
@adrekw13:
9 dni od zlecenia do wykonania analizy zabudowy
kilka dni od telefonu do wykonania odwiertów, później kilka dni analiza
Potem już tylko notariusz i cyk. W zasadzie ekspres
  • Odpowiedz
@adrekw13: Nie kupuj teraz działki na WZ. Chyba, że uzyskasz pozwolenie na budowę przed czerwcem 2026. Jeżeli ma być budowa za jakiś czas to może się okazać, że zostaniesz z działką rolną ;)
  • Odpowiedz