Wpis z mikrobloga

Możecie mi powiedzieć kto kupuje domy?
Przecież to jest chore. Patrzę na ceny domów w Gdańsku i okolicach no i łapie się za serce wszytko powyżej miliona złotych... Średnio 1 250 000 złotych. Jeżeli ktoś chciałby wziąć na to kredyty z wkładem własnym 125 tys. to wychodzi 8780 złotych na zmiennej lub 8000 na stałej przez 5 lat. J----e 8 tys złotych przez 30 lat daje nam to kwotę 3mln złotych. Z żoną zarabiamy łącznie 14 tysięcy złotych i mogę jedynie pomarzyć.

A tak to wygląda w porównaniu do o wiele bogatszych państw. ()
#zalesie #nieruchomosci #j--------e #dom #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie
Chicoxxx66 - Możecie mi powiedzieć kto kupuje domy? 
Przecież to jest chore. Patrzę n...

źródło: temp_file2753819703037870380

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Chicoxxx66: kiedyś tu była podobna rozkmina i myślę że schemat się dużo nie zmienił: sprzedaż nieruchomości ze spadku + kilkaset tysięcy oszczędności + dokredytowanie się na to co zostanie ;)

• Odpowiedz
@Chicoxxx66 + dolicz 200/300k na urządzenie takiego domu. Poza tym wątpię, że zarabiając 14k dostalibyście kredyt na 1 250 000. Realnie bardziej 800/900k - no czyli wychodzi elegancki kurnik 60m2 :)
  • Odpowiedz
@Chicoxxx66: Zakup domu to jest trochę luksus, mało kogo stać na to, żeby "tak o" kupić, nawet z kredytem. Mam znajomych którzy zarabiają na podobnym poziomie jak Wy i kupili dom bez pomocy rodziny za milion + 300k wykończenie w środku. Oboje są w wieku 35 lat. Poznali się mając lat 30.

Jak to zrobili? Zarówno ona jak i on zanim się poznali, kupili kawalerki, które zostały spłacone jakiś czas
  • Odpowiedz
@Chicoxxx66: ludzie po 50 roku życia sprzedają często mieszkanie, dorzucają kasę i biorą dom. Myślę że będzie was stać na jakiś modułowy np sendom jak dobijecie do 20k
  • Odpowiedz
@Chicoxxx66: patrzysz na domy w gdańsku do tego jeszcze w momencie górki cenowej i kredytowej zarabiająć średnią krajową. Musisz troche realniej stąpać po ziemi imo, wiadomo ze to sie nie spina i kalkulator kredytowy pokaże Ci jakies absurdy, zreszta takie kupno bylo by sznurem na szyji dla wszystkich dookoła was. Zobacz domy od developerów blisko miast, znajomi kupili pod poznaniem dom 140metrów 6500 m2 i kredycik 3600
  • Odpowiedz
@Chicoxxx66: nikt nie kupuje, od roku szukamy i ciągle te same oferty. Zeszło może kilka domów które były dobrze wycenione. Będziemy budować bo zakup za cholerę się nie opłaca.
  • Odpowiedz
@Chicoxxx66: No sorry, ale na dwóje osób to zarabiacie tak sobie. W takim Gdańsku to bez problemów znajdziesz osoby, które zarabiają solo tyle co Wy na parę. 14k na parę to nie są zarobki pozwalające na zakup domu w okolicach miast top5, przykro mi.
  • Odpowiedz
@Chicoxxx66: ona dentystka, on programista razem skromne 35k budżetu miesięcznie, pierwsze mieszkanko kupione tuż po studiach z pierwszymi umowami o pracę, spłacone w 5 lat i opylone za pół miliona. Trzecia dyszka na karku, drugie dziecko w drodze, rodzinka ma dość centrum miasta. Naprawdę, nie trzeba dużo wyobraźni.
  • Odpowiedz