Wpis z mikrobloga

#rock #polskamuzyka #ladypank
#cultowe (1494/1000)

Lady Pank - Wciąż Bardziej Obcy z płyty pt. Lady Pank (1983)

Minęło ponad 5 lat i prawie 1500 odcinków tagu, a ja dopiero pierwszy raz wrzucam tu jeden z najpopularniejszych polskich rockowych zespołów ever. Wytłumaczenie jest proste - nigdy nie byłem fanem twórczości Borysewicza i spółki. Lubiłem i lubię może z 3-4 piosenki na krzyż.

Za to z czystym sumieniem mogę powiedzieć że "Obcego" lubię bardzo. Zawsze doceniałem to, że kiedy wydaje się, że balladowa formuła już do samego końca numeru przewiduje jedynie oszczędny akompaniament dla wokalu w postaci "z-echowanych" czystych gitar i basu, po ostatnim "i sobie sam" i slajdzie przez cały gryf gitary następuje jedna z najbardziej niespodziewanych zmian w historii polskiej muzyki - w ostatniej minucie piosenki wchodzi perkusja, leady i tonacja idzie dwa półtony w górę.

Swoją drogą ta ostatnia fraza "i sobie sam" przed outro też ciekawa, bo wypowiedziana (dopowiedziana może bardziej?) zupełnie poza melodią i rytmem, jak na jakimś nagraniu live. Zawsze podświadomie czekam na ten moment jak słyszę w radiu :D

------------
#cultowe - tag do śledzenia lub czarnolistowania przez tych którzy followują moją osobę z innych powodów niż muzyka.
Kiedyś przez tysiąc dni postowałem tu piosenki które z różnych względów weszły mi w głowę w ciągu ostatnich 20 lat. Teraz wrzucam już niekoniecznie codziennie rzeczy, które wtedy nie zmieściły się na liście, które mi się przypomniały, lub których słucham aktualnie. W dalszym ciągu szerokopojęty rock, metal, punk i pochodne.
https://rateyourmusic.com/~cultowe
cultofluna - #rock #polskamuzyka #ladypank
#cultowe (1494/1000)

Lady Pank - Wciąż Ba...
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach