Wpis z mikrobloga

#rower #rowery
Hej, myślę o tym żeby przeskoczyć w moim rowerze z przerzutkami i całym zestawem z Shimano jakiegoś średnio polkowego w coś lepszego. Motywacja bardziej taka że przy dzieciach miałem non stop fotelik, często w przyczepce ciągnąłem dwójkę, a zdarzało się że dodatkowo na foteliku trzecie dziecko, i kaseta jest tam już mocno przez to zużyta.

Pytanie czy Shimano Cues, takie u6000 albo u8000 to dobre przerzutki? Jazda głownie po mieście, rower crossowy mam Trek dual sport 2, więc na pewno coś z serii ATB był chciał.

I drugie pytanie czy AliExpress jest godny uwagi czy lepiej gdzieś w Polsce kupić, bez ryzyka cła i z fakturą VAT normalnie? Bo np. takie coś widzę, uczciwe to jest?
https://a.aliexpress.com/_EIG4bdS

I też nie wiem czy nie będzie mi brakowało najwyższej przerzutki, teraz przy 3x8 czuć przy jeździe z góry że mogę jeszcze dokręcić, jak sprawdzić czy 1x11 (albo 1x10 z cues u6000) będzie wystarczające bez kupowania?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pr2speQ: wpisz w google coś w stylu "cues u6000 kaufen .de" i będziesz miał wyniki prosto z niemieckich sklepów.
generalnie za granicą jest taniej, ja akurat korzystałem z bikeinn.com i było taniej z 25% względem Polski.
teraz sprawdziłem na szybko same manetki to komplet z niemiec jest za ~160 zł, jedna z polski (allegro) za ~90 zł, kosztów wysyłki nie dodawałem.
  • Odpowiedz
  • 1
@Pr2speQ poszukaj sobie napędu deore M5100, za niecale 400 będziesz miał kasete + lancuch + przerzutke + manetke. Do tego support i korba jakieś 250, chociaż sama korbe i blat zamawiałem z Chin i są ok.
  • Odpowiedz
  • 0
@melba: tylko w teorii deore jest MTB, nie przejmować się tym mimo że mój rower się w ogóle w teren nie nadaje? Kierowałem się tym że Cues jest ATB, tylko pewnie przez to że to nowy sprzęt to i z dostępnością i z ceną trochę gorzej.
  • Odpowiedz
@Pr2speQ: nie wiem jaką masz korbe ale załóżmy że 44/34/24 (ilość zębów na poszczególnych blatach)
i teraz tak, najlżejszy bieg jaki masz to mała z przodu, duża z tyłu i to dzielimy
24/32 = 0.75 - takie masz najlżejsze przełożenie.
44/11 = 4 - takie masz najtwardsze przełożenie
czyli ratio całego napędu to 4/0.75 = 5.33 ->
  • Odpowiedz
  • 0
@melba: dzięki, chyba coś zaskoczyło :) przede wszystkim to nie byłem świadom że różne korby mogę sobie kupić, i sam mogę zdecydować w którą stronę mi bardziej zależy na zakresie. Ale w takim razie jak mam z przodu raczej 28/38/48 to wtedy mogę sobie np. kupić cues 46/32 z przodu o pomijając w tej układance tył to bym miał mocniejsze przełożenia podobne jak w obecnym układzie. A przy 36/22 bym
Pr2speQ - @melba: dzięki, chyba coś zaskoczyło :) przede wszystkim to nie byłem świad...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@GrubyKociol: @rysiekMR @melba sprawdzilibyście czy dobrze tutaj rozumuję? Załączam screen z koszykiem. Chciałbym Shimano Cues U6000, 1x11. I zakładam że jak sobie z przodu dobrałem większą korbę (42), a z tyłu też większy zakres na kasecie (11-45), to osiągnę względnie najszerszy zakres jeśli chodzi zarówno o wysokie biegi jak i niskie, tylko przeskok pomiędzy przerzutkami będzie większy. Zgadza się to myślenie?

Bo jednak podoba mi się wizja tylko
Pr2speQ - @GrubyKociol: @rysiekMR @melba sprawdzilibyście czy dobrze tutaj rozumuję? ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@Pr2speQ: bardzo dobrze se dobrałeś. Sparwdź tylko czy bębenek ma takie same mocowanie jak Twój. Ogólnie napędy 1x wypchały wszystko inne nie bez powodu. Nic Ci po tym czy zakresie 530 czy 470 bo więcej odczujesz z komfortu nie używania tego gówna z przodu.
42 blat z przodu i 11 najmniejsza zębatka na kasecie kompletnie Ci wystarczy bo takich prędkości na płaskim nie osiągniesz, a na 45t to spokojnie każdy
  • Odpowiedz
  • 0
Super, dziękuję :) To zamawiam w takim razie taki zestaw. A co do bębenka czy ma takie samo mocowanie to nie mam pojęcia, ale i tak dam do serwisu rower więc liczę że ogarną i pomogą w razie jakiejś wtopy z mojej strony :) Umówiony jestem na 1. kwietnia więc sobie części zbiorę na spokojnie i będzie można ruszać z odświeżonym rowerem niedługo.
  • Odpowiedz