Aktywne Wpisy

plyty_chodnikowe +152
Przyznaj się, bez wstydu o-------ś takiego polskiego burgera a'la budka fast food na dworcu w Kielcach czy innych Gliwicach, co? Miękka bułka z sezamem, przypieczony kotlet z psa, prażona cebulka, musztarda sarepska, kwaśne plastry ogórka, okazyjna sałata, keczupu tortex n------e tyle że wycieka wszystko bokiem...
#jedzzwykopem #gotujzwykopem #lata90
#jedzzwykopem #gotujzwykopem #lata90
źródło: IMG_0726-825x465@2x
Pobierz
cytmirka +29
Cóż mogę rzec, to chyba dobry moment na reklamę #kartkicytmirki na moim ulubionym tagu #wykopaka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeśli chcecie Waszej parze sprawić piękna kartkę świąteczną (polecam personalizowaną), to serdecznie zapraszam!
W zeszłym roku kilku z Was otrzymało moją kartkę w prezencie. Proszę pamiętać jednak, że taka kartka raczej w wartość prezentu się nie wlicza, przynajmniej nie
Jeśli chcecie Waszej parze sprawić piękna kartkę świąteczną (polecam personalizowaną), to serdecznie zapraszam!
W zeszłym roku kilku z Was otrzymało moją kartkę w prezencie. Proszę pamiętać jednak, że taka kartka raczej w wartość prezentu się nie wlicza, przynajmniej nie
źródło: 4C4D6E58-6808-4EE4-8C20-0D89A7F99CF7
Pobierz

Hej, myślę o tym żeby przeskoczyć w moim rowerze z przerzutkami i całym zestawem z Shimano jakiegoś średnio polkowego w coś lepszego. Motywacja bardziej taka że przy dzieciach miałem non stop fotelik, często w przyczepce ciągnąłem dwójkę, a zdarzało się że dodatkowo na foteliku trzecie dziecko, i kaseta jest tam już mocno przez to zużyta.
Pytanie czy Shimano Cues, takie u6000 albo u8000 to dobre przerzutki? Jazda głownie po mieście, rower crossowy mam Trek dual sport 2, więc na pewno coś z serii ATB był chciał.
I drugie pytanie czy AliExpress jest godny uwagi czy lepiej gdzieś w Polsce kupić, bez ryzyka cła i z fakturą VAT normalnie? Bo np. takie coś widzę, uczciwe to jest?
https://a.aliexpress.com/_EIG4bdS
I też nie wiem czy nie będzie mi brakowało najwyższej przerzutki, teraz przy 3x8 czuć przy jeździe z góry że mogę jeszcze dokręcić, jak sprawdzić czy 1x11 (albo 1x10 z cues u6000) będzie wystarczające bez kupowania?
tak
nie
generalnie za granicą jest taniej, ja akurat korzystałem z bikeinn.com i było taniej z 25% względem Polski.
teraz sprawdziłem na szybko same manetki to komplet z niemiec jest za ~160 zł, jedna z polski (allegro) za ~90 zł, kosztów wysyłki nie dodawałem.
Sprawdź sobie w kalkulatorze jakie masz tetraz przełożenia, a jakie bediesz miał w przypadku napędu jednorzedowego.
https://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=22,36&RZ=11,13,15,17,19,21,24,28,32,36&UF=2215&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&DV=teeth
I tutaj mi pokazuje że mam Shimano Altus M310 / Shimano HG31, 11-32
Nie widzę nigdzie takich modeli tam a nie wiem jak to ustawić żeby było wiarygodne. I jak to się ma do takiego deore 1x11 albo tych Cues co wrzuciłem?
i teraz tak, najlżejszy bieg jaki masz to mała z przodu, duża z tyłu i to dzielimy
24/32 = 0.75 - takie masz najlżejsze przełożenie.
44/11 = 4 - takie masz najtwardsze przełożenie
czyli ratio całego napędu to 4/0.75 = 5.33 ->
źródło: image
PobierzBo jednak podoba mi się wizja tylko
źródło: image
Pobierz42 blat z przodu i 11 najmniejsza zębatka na kasecie kompletnie Ci wystarczy bo takich prędkości na płaskim nie osiągniesz, a na 45t to spokojnie każdy